Povestea singurei ratări a „Generației de Aur”: Un diplomat plin cu dolari trebuia să cumpere meciul cu bulgarii

Povestea singurei ratări a „Generației de Aur”: Un diplomat plin cu dolari trebuia să cumpere meciul cu bulgarii

Cornel Dinu povestește în autobiografia „Misterele lui Mister” cum au încercat federalii să asigure un succes la Sofia, în 1991, la meciul decisiv cu Bulgaria.

„Generația de aur” a fotbalului românesc s-a calificat la toate turneele finale de Campionat Mondial și European în intervalul 1990-2000. Un singur eșec major este legat de naționala lui Gică Hagi, Gică Popescu sau Dan Petrescu - ratarea prezenței la turneul continental găzduit de Suedia în 1992.

Într-o grupă cu Scoția, Elveția, Bulgaria și San Marino, „tricolorii” s-au clasat în urma britanicilor, care au ajuns la Europene. Pentru România, ultimul meci al grupei, cel cu Bulgaria de la Sofia, a fost decisiv. Reprezentativa pregătită la acea vreme de Mircea Rădulescu avea nevoie de o victorie la orice scor, dar nu 1-0.

Hagi a ratat un penalty

Jocul s-a terminat 1-1, iar frustrarea a fost imensă în rândul românilor. În condițiile în care vecinii de la sud de Dunăre nu mai avea nicio șansă de calificare la Euro. Gică Hagi a ratat un penalty, Adrian Popescu a deschis scorul (31), apoi Nașko Sirakov a egalat (55).

Cornel Dinu povestește în cartea „Misterele lui Mister” că partea română a încercat să le ofere bani adversarilor, pentru a juca fără tragere de inimă. „Mircea Sandu i-a cerut sprijinul lui Dan Alban (n.r. - fost interlop ajuns ulterior impresar, decedat în 1991) pentru decisivul de la Sofia. Acesta a venit la începutul lui noiembrie la București împreună cu Giovanni Becali. Acesta cunoștea lumea tenebrelor de la sud de Dunăre (...)”, scrie Dinu.

Dinu vorbește de o șpagă  de 500.000 de dolari

„Procurorul” a aflat de Mircea Sandu, președintele FRF, că bulgarii fuseseră contactatați. „Reușiseră să sensibilizeze prin Stoichkov o parte a jucătorilor din naționala bulgară să faciliteze victoria noastră. Bineînțeles, nu pentru că ne-ar fi vrut binele, ci contra cost. Traian (n.r. - Mircea Sandu) îmi spusese mie, ca prieten de mare încredere, că strânseseră de la unii președinți de cluburi din vechea și noua cooperativă! - cam 250.000 de dolari, prețul eventualei victorii. Din sertarele memoriei mele mi se șoptește că ar fi fost mai mult, spre 500.000 de dolari. Bani purtați de Dan și Giovanni într-o geantă diplomat”.

În tabăra celor care nu s-au omorât cu firea s-a aflat Hristo Stoichkov, conform mărturisirilor lui Dinu. La polul opus, Nasko Sirakov și portarul Boris Mikhailov, care i-a apărat un penalty lui Hagi. Bineînțeles, diplomatul cu bani a rămas nedeschis și a revenit în țară.