Putin vs. NATO. Kremlinul vrea o Europă dezarmată. Cum e afectată România

Putin vs. NATO. Kremlinul vrea o Europă dezarmată. Cum e afectată România

Președintele rus Vladimir Putin s-a referit la rachetele „interzise” de recent abandonatul tratat INF

Liderul de la Kremlin a solicitat NATO să suspende desfășurarea de rachete în Europa, interzise de un pact nuclear recent ruso-american abandonat, a informat cotidianul de afaceri Kommersant.

Există îngrijorarea din ce în ce mai mare cu privire la faptul că Rusia și Statele Unite se îndreaptă către o cursă de armament după ce Washingtonul s-a retras oficial din Tratatul forțelor nucleare cu rază inermediară de acțiune (INF), luna trecută, acuzând Rusia că l-a încălcat, acuzații negate de Moscova.

Rusia a cerut Statelor Unite să declare un moratoriu privind desfășurarea de rachete nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune în Europa, a declarat un diplomat , după ruperea tratatului INF, la 2 august.

"Vă rugăm să vă susțineți eforturile, anunțând un moratoriu la nivelul întregii NATO privind desfășurarea de rachete cu baza la sol, similar cu cel anunțat de Rusia", a transmis Putin Alianței Nord Atlantice.

Rusia este gata să pună în aplicare moratoriul ca urmare a măsurilor de verificare, potrivit scrisorii lui Putin, despre care Kommersant a declarat că a fost primită de un diplomat al unei țări NATO, la Adunarea Generală a ONU. Scrisoarea lui Putin a fost trimisă și în China, o țară non-NATO.

"Rusia și-a anunțat deja decizia de a nu disloca rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa sau în alte regiuni, atât timp cât americanii se vor abține de la acest lucru", se arată în scrisoare.

NATO consideră propunerea lui Putin drept „un non sens”, potrivit Kommersant, care citează o sursă anonimă din cadrul ministerului de Externe al unei țări NATO, afirmând că Rusia a desfășurat deja astfel de arme în regiunile sale europene.

Pentagonul a anunțat luna trecută că a testat o rachetă de croazieră de configurație convențională care și-a atins ținta după mai mult de 500 de kilometri de zbor, acesta fiind primul său test de acest fel de la sfârșitul tratatului INF.

Rusia este pe punctul de a-și finaliza pregătirile pentru un răspuns identic la testul american, a declarat ministrul adjunct de externe, Alexander Grushko.