Încă o promisiune pentru bolnavii cu Hepatită C. Vasile Ciurchea: „În câteva zile, semnăm contractul pentru tratamentul non-interferon“
- Dana Lascu
- 7 septembrie 2015, 00:00
Șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate promite, încă o dată, că va semna rapid contractul cu fi rmele care produc tratamentul salvator pentru pacienții cu hepatită C.
Negocierea contractului pentru tratamentul interferon free care vindecă Hepatita C a început în primăvară, dar finalizarea lui s-a tot amânat. Spre exemplu, deși în iulie, Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), promitea că în august, cel mai târziu, bolnavii de Hepatită C cu grad de fibroză 4 (F4), vor primi tratamentul salvator, nici în septembrie medicamentele n-au ajuns la pacienții a căror viață atârnă de un fir de ață. Șeful CNAS spune, încă o dată, că negocierile chiar sunt pe ultima sută de metri.
„În câteva zile va fi semnat! Vreau să explic, că au tot fost opinii că se tergiversează ca să treacă anul. Nu e adevărat! Banii sunt, plata o vom face la anu’, pentru că plătim doar cazurile care se vindecă. Deci, nici nu avem nevoie în acest moment de bani că nu facem plăți anul acesta. Avem nevoie doar să-i angajăm“, a explicat Ciurchea.
Contract, negociat „la sânge“
De vină pentru atâtea amânări este, spune directorul CNAS, faptul că acest contract cost-volum este o premieră pentru sistem. „A fost un proces care nu s-a mai făcut niciodată, extrem de greu, foarte multe lucruri nu le-am știut de la început, ne-am lovit de ele pe parcurs. Extrem de important este să obținem un preț foarte bun, ca să putem trata toți pacienții cu hepatită C. Nu știm sigur dacă sunt doar 5.000 cu grad de fibroză 4. Aceștia sunt cei din evidențele noastre. Dar, dacă au mai apărut încă o mie nu am unde să știu. Ulterior, foarte repede, vom coborî spre F3“, a mai spus Ciurchea.
Analizele trebuie refăcute
Pentru a putea primi acest tratament, toți bolnavii trebuie să fie cu analizele la zi! „Da, și viremiile și fibroscanul trebuie să fie la zi. Tot ce scrie în criterii că trebuie să îndeplinești. Numai așa poți fi corect în momentul în care acorzi un tratament“, a spus șeful CNAS.
Fiind vorba de un contract foarte scump – estimat să coste undeva la câteva sute de milioane de lei - autoritățile și-au luat măsuri de siguranță. Pacienții vor semna angajamente care să-i oblige ca, odată ce încep tratamentul să se țină de el. „Nu dau ca cineva să-l întrerupă pentru că vrea el după două luni când el durează 12 săptămâni. Mai mult decât atât, acele comprimate trebuie luate la oră fixă și nu când vreau eu și trebuie să ai un anumit regim ca efectul să fie cel scontat. Studiile clinice spun că efectul este de 98%, că 98% se vindecă dacă respecți niște reguli, altfel nu!”, a conchis Ciurchea.
Criteriile după care se va acorda tratamentul
Criterii medicale
1. Genotip 1;
2. Fibroză F4
- puncție biopsie hepatică sau fibroscan (elastografie hepatică) cu F4 (validată pentru persoanele cu indice de masă normal – până la 24,9 kgcorp/metru pătrat suprafață corporală) sau fibromax – indiferent de indicele de masă corporală;
3. ARN-VHC cantitativ – indiferent de valoare;
4. ALT, AST – indiferent de valoare;
5. Hemograma;
6. Creatinina serică;
7. Ecografie abdominală;
8. Test de sarcină negativ pentru femeile de vârstă fertilă;
9. Documente medicale care să dovedească încadrarea în Clasificarea Child-Pugh clasa A.
Durata tratamentului: 12 săptămâni.
Monitorizarea tratamentului:
- în săptămâna 12 de tratament (sfârșitul tratamentului) se determină: ALT, AST, ARN-VHC cantitativ;
- la 12 săptămâni după terminarea tratamentului se determină: ARN-VHC cantitativ.
● Monitorizarea clinico-biologică a pacientului în timpul tratamentului, cât și după terminarea terapiei, revine în sarcina medicului curant.
Scrisori de la bolnavi către autorități
Bună ziua! Mă numesc Marian Petre și sunt bolnav de Hepatită C. Eu și încă câteva sute de mii de pacienți din România așteptăm cu sufletul la gură introducerea TERAPIILOR FĂRĂ INTERFERON pentru această boală groaznică care ne afectează pe noi și familiile noastre. Domnul ministru Bănicioiu tot amână introducerea acestor terapii din luna aprilie, ceea ce a dus la o revoltă din partea pacienților, iar această revoltă crește pe zi ce trece. Considerăm că suntem mințiți și amânați lună de lună.
Domnilor dragi, nu uitați că în curând vin alegerile și acești oameni vor vota în consecință, iar cu această ocazie ținând cont că sunt aproximativ 600.000 de infectați direct în România și indirect afectate și familiile lor, la un calcul simplu, cel puțin 2.000.000 de voturi vor fi influențate de aceste decizii. Introduceți acest tratament urgent și nu mai amânați! NU încercați să-l introduceți înainte de alegeri că se va întâmpla EXACT ca la prezidențiale când s-au dat câte 100 lei la profesori și TOȚI au votat CONTRA PSD. Dacă din milă nu o puteți face, faceți-o măcar pentru voturi.
Doamnelor, domnilor! Am început să atenționăm opinia publică: în țara noastră are loc un genocid asupra bolnavilor de Hepatita C. Dumneavoastră, ca a-5-a putere în stat, aveaţi datoria să verificaţi această informaţie şi să o faceţi publică! Nu aţi făcut- o nici până acum, iar între timp, în România, au mai murit 10 bolnavi de Hepatita C, 10 oameni. De cele mai multe ori, nepăsarea şi ignoranţa sunt forme ale complicităţii şi de aceea vă consider complici la aceste crime! Un fost bolnav de hepatită.