S-a născut pe 25 august 1911, în comuna Belitori, azi Troianul, din județul Teleorman. A murit pe front, pe 29 iulie 1944. Avea doar 33 de ani
Ion Pena este înmormântat în Cimitirul Eroilor, din Alba Iulia. A scris și s-a impus într- o perioadă tulbure a istoriei noastre, urmată de epoca devastatoare a regimului comunist, care a dus la scoaterea sa în afara circuitului public. A fost interzis în perioada 1945 - 1989. Era un antibolşevic convins şi asta l-a costat scump, chiar şi după moarte.
„Viața lui s-a desfășurat sub zodia tragicului, ca să nu spun a blestemului. Ca prim născut, a avut parte de un destin frânt la doar 33 de ani, fiind al cincelea copil, din cei șapte, pe care părinții l-au pierdut in timpul vieții”, ne spune Marin Scarlat, cel care astăzi, din respect pentru poetul interzis, strănepotul scriitorului, doreşte ca lumea să-şi amintească de poet. Ion Pena era perceptor. A fost scriitor cu normă redusă, scria printre picături. „Mai mult, fiind iubitor de oameni, s-a implicat și în activitatea de culturalizare a sătenilor în Banat, la Sichevița și în Domnești, județul Muscel, actualmente Argeș. În puținul timp trăit pe pământ, Ion Pena a scris câteva sute de poezii și epigrame.
A publicat în „Universul literar”, „Păcală”, „Prepoem”, „Vremea”, „Epigrama”, „Zarathustra”, „Oltul”, „Drum”, „Graiul tineretului țărănist”
Prietenia sa cu Gheorghe Șuța, liderul Partidului Național Țărănesc din Domnești, unchiul Elisabetei Rizea din Nucșoara, participantă activă la Rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș - Haiducii Muscelului, și apartenența sa țărănistă aveau să-i condamne familia la supravegherea Miliției și Securității după război, până prin anii '70”, spune strănepotul.
Cercetări
„Ion Pena n-a fost căsătorit, hotărâse s-o facă după război, dar n-a mai apucat, și n-a avut copii. Totul se pierdea, așa că am decis să mă implic în scoaterea sa la lumină, spune Marin Scarlat. În demersul meu am bătut la multe uşi literare si publicistice care nu s-au deschis. Este un arc în timp, el poate exista din nou prin dumneavoastră, citindul”. În „Universul literar”, suplimentul celui mai popular și influent ziar din perioada interbelică, „Universul”, Ion Pena era catalogat „Un poet plin, de un talent robust, original și format, care face o figură cu totul aparte în corul celorlalți.” În 2011 a apărut cartea „Scrieri” de Ion Pena, care include poezii, epigrame, precum și proză, dovedind talentul multilateral al autorului.
„Opriți-vă”
„În drumul meu opriți-vă fierbinți,/ În carnea mea cu târnăcoape./ Am să vă dau mistere și arginți,/ Ca fumul, bogăția să vă’ngroape.// Mi-e inima de fulgere ocean./ Mi-e palma năzdrăvană și haiducă./ Opriți-vă cu sufletul ochean/ Să beți înfiorarea hăbăucă.// Pe steiul ars de foc și’nchipuiri/ Să vă înalț o clipă, să vă doară./ Crepuscul de altare și zefiri/ și vorba peste moarte să vă moară.”