Timişoara va avea o stemă nouă

Timişoara va avea o stemă nouă

De luna viitoare, Timişoara va avea o nouă stemă, după ce administraţia locală a decis să scoată însemnul Familiei de Hohenzollern de pe vechiul blazon al oraşului.

Modelul actual al stemei oraşului a fost aprobat, printr-o hotărâre de consiliu local, în septembrie 1995. Potrivit referatului care însoţeşte decizia de schimbare a blazonului, stema actuală nu a fost aprobată şi de Guvernul României.

În plus, încă din 2001, specialiştii în heraldică au atras atenţia că stema Timişoarei nu este potrivită. „Municipiul Timişoara foloseşte o stemă preluată din perioada interbelică, acum anacronică, în ea apărând amănunte ce ţin de familia Hohenzollern”, susţine specialistul în heraldică Octavian Dogariu.

S-a renunţat la scut

Astfel, după 14 ani, autorităţile locale au decis schimbarea blazonului. „Stema realizată astfel este în conformitate cu realitaţile istorice contemporane pe care se fundamentează şi cu exigenţele heraldice specifice”, explică Aura Junie, şefa Direcţiei de Dezvoltare a municipalităţii.

Mai concret, de pe noua stemă a fost extras scutul care reprezenta însemnul regal al Familiei de Hohenzollern (familie dinastică de electori, regi şi împăraţi ai Prusiei, Germaniei şi României).

„Este dreptul fiecărei localităţi să îşi stabilească propria stema, atâta vreme cât respectă normele şi legislaţia în acest sens. În ceea ce priveşte cazul Timişoarei, Familia Regală nu poate avea o poziţie oficială şi nici nu se poate opune schimbării", spune Radu Ghinea, şeful de cabinet al Principelului Radu Duda.

Istoricul stemei oraşului

Stema Timişoarei a suferit, de-a lungul istoriei, mai multe modificări. În anul 1781, blazonul a fost împărţit în două, vertical, simbolurile heraldice făcând referire la Imperiul Austro-Ungar.

În 1919 au fost înlocuite simbolurile Austro-Ungare cu cele corespunzătoare statului român. În 1930, coroana din centrul blazonului, prezentă din secolul al XVIII-lea, a fost înlocuită cu cele şapte turnuri. În anul 1972, regimul comunist a introdus în heraldică un electromotor pe un zid, simbol al dezvoltării industriale.   După 1989, apare drapelul tricolor găurit, aşezat deasupra turnului de apă al oraşului, ca simbol al locului începerii Revoluţiei. Pe lângă drapel, heralzii au adăugat scutul Familiei Hohzenzollern, un pod şi leul, imitând practic modelul stemei de la 1930.

Ne puteți urmări și pe Google News