Tăriceanu critică scorul slab al PNL şi strategia lui Crin
- Adam Popescu
- 9 iunie 2009, 12:35
Actuala conducere a PNL primeşte o palmă în plus faţă de rezultatul slab din alegerile de duminică. E drept, una relativ prietenească, venită din partea fostului preşedinte al formaţiunii Călin Popescu Tăriceanu.
Printr-o scrisoare deschisă, fostul premier deplânge pierderea a patru procente faţă de ultimele alegeri, dar spune că gestul său nu este un atac la Crin Antonescu, ci un îndemn la lupta din toamnă, sfătuindu-i pe liberali să nu se lase târâţi în "mocirla politicii" şi să îi lase pe Băsescu şi Geoană să se tăvălească în noroi.
Patru procente în minus "Alegerile pentru Parlamentul European s-au încheiat. Scorurile le ştim. PNL a scăzut cu mai mult de patru procente de la ultimele alegeri parlamentare. Nu scriu acest post pentru a critica actuala conducere a partidului. Nici pentru a face o analiză a campaniei PNL. Sunt sigur că actuala conducere a PNL va analiza aceste cifre şi va trage cele mai bune concluzii. Va analiza ce s-a făcut bine în campanie. Şi unde s-a greşit", susţine Tăriceanu, într-o scrisoare postată pe blogul personal.
Tăriceanu îi reproşează lui Crin Antonescu faptul că nu a reuşit să îi convingă pe alegătorii care au optat pentru PNL în toamna anului trecut. El afirmă că cel mai dureros lucru la aceste alegeri a fost "faptul că sute de mii de români, care au votat PNL în noiembrie, au stat acum acasă". Să-i lăsăm pe Băsescu şi Geoană să se înjure
Fostul preşedinte al PNL, proaspăt înlocuit de Crin Antonescu la cârma partidului, precizează că epistola sa este o "chemare la luptă", în sensul mobilizării liberalilor care nu trebuie să se lase târâţi în "mocirla politicii". "Nu vom câştiga nimic, dacă ne coborâm din nou în mocirla politicii. Să îi lăsăm pe Geoană şi Băsescu să îşi înjure reciproc rudele, sau să schimbe ironii de prost-gust. PNL trebuie să opună acestui mod de a face politică", se arată în postarea fostului premier. Fostul lider al PNL a menţionat că rolul său este acela de a vorbi despre viitor şi despre ceea ce poate şi trebuie să facă PNL pentru a conduce din nou România. Tăriceanu mai critică strategia lui Antonescu, precizând că PNL este singurul partid autentic de centru-dreapta, "partidul unui proiect politic, nu un partid anti-Băsescu, dar şi partidul care să vină cu un plan anti-criză".
"Cine crede că PNL poate deveni un partid de tip catch-all, care să atragă «majorităţi tăcute» şi din stânga şi din dreapta se înşeală. PNL este şi va fi un partid de centru-dreapta şi nu trebuie să încerce să devină ceea ce nu este. Să avem deci puterea să ne susţinem valorile şi principiile în care credem. PNL – ca orice partid liberal autentic – excelează pe tema economice. Aici este punctul nostru forte. Trebuie să îl folosim", spune fostul premier. El a mai susţinut că liberalii trebuie să reacţioneze la fiecare măsură de stânga a actualei puteri, trebuie să prezinte iniţiative comune cu oamenii de afaceri, dar şi să prezinte un program economic pentru viitorul României. Tăriceanu nu critică, ci oferă "sugestii constructive"
Liberalii s-au reunit azi în prima şedinţă a Biroului Politic Central al partidului pentru a analiza scorul slab din alegerile de duminică. În condiţiile în care partidul condus de Crin Antonescu a obţinut un scor mai mic decât cel pe care liberalii l-au înregistrat la ultimul scrutin, cel din toamna anului trecut, s-a vorbit despre existenţa unor tensiuni, amplificate de fostul lider al partidului, Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat despre impactul pe care criticile lui Tăriceanu l-ar avea asupra atmosferei din interiorul formaţiunii, Bogdan Olteanu a sugerat că acestea nu reprezintă un atac la adresa succesorului Crin Antonescu. Fostul premier nu face altceva decât să ofere idei care să ajute PNL să câştige cât mai multe voturi, a mai susţinut el.
PSD a obţinut 31,07% din voturi la euroalegeri, fiind urmat de PDL cu 29, 71%, PNL cu 14,52% din voturi, UDMR - 8,92%, PRM - 8,65%, iar Elena Băsescu a fost creditată cu 4,22% , potrivit rezultatelor euroalegerilor după centralizarea proceselor verbale din toată ţara şi anunţate, luni, de BEC. PNL a obţinut 18,57 % din voturile din noiembrie 2008, pentru Camera Deputaţilor, şi 18,74 % la Senat.
PNL cere publicarea acordului cu FMI Deputaţii PNL depun azi o moţiune simplă prin care somează Cabinetul Boc să prezinte opiniei publice acordul încheiat cu FMI, BM şi UE, a anunţat liberalul Bogdan Olteanu.
Moţiunea simplă va fi depusă la Camera Deputaţilor şi este îndreptată împotriva Ministerului Finanţelor, cel care trebuie să dea informaţiile în ceea ce priveşte împrumuturile respective. Liberalii susţin că Executivul se ascunde în spatele acordului cu FMI şi refuză să facă publice aceste date cu un impact direct asupra contribuabililor. Moţiune şi pe tema cercetării Olteanu a spus că cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea de a judeca în cunoştinţă de cauză dacă contractarea împrumutului a fost sau nu o decizie bună, din perspectiva consecinţelor pe care le va avea- de la introducerea impozitului forfetar la o eventuală reducere a posturilor din sistemul bugetar. El a adăugat că România este singura ţară care nu a făcut publice aceste acorduri.
PNL va depune, săptămâna viitoare, tot la Camera Deputaţilor, o altă moţiune simplă pe tema cercetării. Deputatul Alina Gorghiu a susţinut că România nu poate ieşi din criza economică atâta vreme cât, spre deosebire de celelalte state UE, şi-a redus investiţiile în cercetare cu 70%.
Ştire actualizată la ora 12:35