Stră-strănepoata lui Tudor Vladimirescu, ghid turistic

Stră-strănepoata lui Tudor Vladimirescu, ghid turistic

Angela Vladimirescu, din comuna Vladimir, judeţul Gorj, este unul dintre puţinii urmaşi în viaţă ai marelui revoluţionar de la 1821, Tudor Vladimirescu. Femeia în vârstă de 65 de ani este de aproape jumătate de secol ghid turistic la Casa memorială „Tudor Vladimirescu” din satul Vladimir.

Angela Vladimirescu spune că ea este stră-strănepoata lui Pavel Vladimirescu, fratele marelui revoluţionar. Femeia povesteşte că a aflat de la bunicii ei că,  la puţin timp după uciderea lui Tudor Vladimirescu, a început o prigoană îndreptată împotriva familiei sale. Astfel, forţele eteriste care-l suprimaseră pe domnul Tudor la Târgovişte, pe 27 mai 1821, au venit în Vladimir, locul de baştină a revoluţionarului, pentru a-i ucide rudele.   Eteriştii i-au ucis pe fratele şi sora lui Vladimirescu, doar cumnata sa fiind salvată de localnici. Femeia, care era gravidă, a fost ascunsă de localnici în pădurea din apropierea satului Vladimir, într-un loc numit „La Bordeie”, unde a şi născut. Ion Vladimirescu a fost străbunicul Angelei Vladimirescu, el construind casa unde aceasta locuieşte în prezent.

„Deschid uşa oricărui turist, indiferent de oră”

Angela Vladimirescu locuieşte gard în gard cu Casa memorială „Tudor Vladimirescu”, unde s-a născut marele revoluţionar. De la 17 ani, Angela lucrează ca ghid pentru turiştii care trec pragul casei memoriale.   „Ar fi trebuit să ies la pensie, dar am continuat activitatea deoarece nu s-a găsit un înlocuitor. Pentru că locuiesc foarte aproape, eu vin şi deschid uşa oricărui turist, indiferent de oră. Aşa, un alt ghid termină programul la ora patru. În plus, nu are unde să stea, dacă este frig sau vremea urâtă“, spune urmaşa lui Tudor Vladimirescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de alta parte, funcţia de primar a comunei Vladimir a fost ocupată, de-a lungul timpului, de urmaşii nepotului lui Tudor Vladimirescu. Astfel, Ion Constantinescu, fiul său, Constantin, şi nepotul său, Tudor Vladimirescu (tatăl Angelei Vladimirescu) au condus destinele localităţii. În prezent, funcţia de primar este deţinută de soţul Angelei Vladimirescu,  Aurel Băcanu Vladimirescu.