Predoiu: Elaborarea codurilor a devenit o dispută politică

Predoiu: Elaborarea codurilor a devenit o dispută politică

Ministrul Justiţiei a afirmat astăzi, la audierea de la Comisia juridică pe marginea reformei în Justiţie, că elaborarea codurilor juridice s-a transformat într-o dispută politică, după consultările de la Cotroceni, din 26 februarie, informează Mediafax.

În opinia lui Predoiu, transferul subiectului de la abordarea specialiştilor juridici la abordarea politică, mediatică, sub presiunile audienţei, a "tabloizat" chestiunea.

"Tema codurilor ar trebui abordată fără patimă şi la o oarecare distanţă de efervescenţa politică a momentului", a subliniat ministrul.

"Astfel de controverse nu vor face decât să afecteze climatul în care se va face evaluarea", a opinat Predoiu, la ieşirea de la audiere.

Acesta a vorbit şi despre controversa privind lipsa unei dezbateri publice pe tema codurilor juridice, afirmând că nu crede că "Guvernul trebuie să informeze în particular pe fiecare cetăţean cu privire la actele legislative adoptate".

Cătălin Predoiu s-a declarat împăcat că ministerul pe care îl conduce i-a consultat pe specialişti şi i-a informat "pe cei care au dorit să fie informaţi" şi a catalogat acuzaţiile aduse Ministerului Justiţiei drept "o nedreptate".

"Ministerul Justiţiei este în grafic"

Predoiu a mai susţinut că Ministerul Justiţiei este în grafic cu măsurile care ţin exclusiv de instituţie în ce priveşte îndeplinirea condiţiilor Comisiei Europene.

El a criticat, însă, Consiliul Superior al Magistraturii, precizând că aşteaptă schimbarea mentalităţii magistraţilor. "Cred că acest sistem are resurse de progres", a subliniat Predoiu, la finalul şedinţei.

El a precizat că nu a fost consultat înaintea deciziei coaliţiei.

"Nu am fost consultat anterior luării acestei decizii de către coaliţie. Aştept să am o discuţie cu prim-ministrul şi apoi îmi precizez poziţia. Nu pot comenta resorturile politice ce au dus la această decizie a coaliţiei. (...) Mandatul meu în Guvern este unul aproape limitat la chestiuni de ordin tehnic", a afirmat Predoiu.

Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a anunţat ieri, după întâlnirea coaliţiei, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru cele Codurile Penal şi Civil de luna viitoare.

Sceptic privind activarea cauzei de salvgardare

"Decizia cadru privind mandatul european de arestare e cea mai importantă piesă de acquis comunitar în materia cooperării judiciare în materie penală şi una din temeliile principiului încrederii reciproce între statele membre UE. România a transpus această decizie cadru prin Legea 302/2004 şi amendamentele introduse prin legile 224/2006 şi 222/2008", a spus, în faţa Comisiei juridice a Senatului.

Predoiu a subliniat că România a fost evaluată extrem de pozitiv de către statele membre pentru alicarea mandatului european de arestare, iar Comisia Europeană a felicitat, chiar, ţara noastră pentru aplicarea acestor mandate.

"Asta mă face să reflectez la discuţiile privind activarea clauzei de salvgardare. Teoretic, clauzele despre care se vorbeşte atât de mult - cuprinse la articolele 37 şi 38 din actul de aderare - se referă la deficienţele de transpunere şi punere în aplicare a acquis-ului, pe piaţa internă şi pe justiţie", a mai afirmat ministrul Justiţiei

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:00 CITIŢI ŞI: Băsescu şi Hrebe discută, Boc şi Geoană execută

Cinci miliarde de euro contra Coduri şi dosare

"Opriţi Codurile!", amânată de Justiţie

Coaliţia "Opriţi Codurile!" a dat în judecată Guvernul şi MJ

Noi critici la adresa viitoarelor Coduri

Ne puteți urmări și pe Google News