Fermierii din Alaska cultivă o plantă folosită de sovietici pentru experimente militare SECRETE
- Luana Matei
- 21 mai 2015, 13:25
O plantă de origine siberiană, utilizată de sovietici pentru a îmbunătăți sănătatea fizică și psihică a soldaților, a început să fie cultivată și studiată în cadrul unei cooperative de fermieri din Alaska, relatează Science Alert.
Rhodiola Rosea, sau rădăcina aurie așa cum este denumirea populară, provine din Siberia, s-a adaptat foarte bine condițiilor climatice aspre și are proprietăți terapeutice importante. De secole întregi, vracii din Siberia și China utilizează rădăcina aurie pentru îmbunătățirea anduranței și stimularea sistemului sanitar și protejarea față de boli.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a Războiului Rece, sovieticii au studiat planta și au făcut tot felul de experimente, fiind considerată la un moment dat "secret militar".
”Multe dintre lucrurile care au fost cercetate atunci nu au fost pubicate sau au fost ascunse în beciurile din Moscova. O foloseau în special pentru îmbunătăţirea performanţelor fizice şi mentale ale soldaţilor”, afirmă medicul Petra Illig, adăugând că ar fi fost testată şi pe cosmonauţi.
Rădăcina aurie a stârnit interesul oamenilor de știință occidentali în 2007, după ce un studiu a scos la iveală faptul că depresia poate fi tratată cu 500 de miligrame de extract de rădăcină aurie. Iar în 2013, cercetătorii americani au făcut un experiment care a arătat că această plantă poate fi un elixir al tinereții, muștele care au consumat rădăcină aurie trăind cu 24% mai mult.
Deși proprietăţile medicinale ale plantei nu au fost recunoscute de autorităţile din SUA, vânzările au crescut semnificativ de când a fost reintrodusă pe piaţa americană.
Fermierii din Alaska cultivă în prezent în jur de două hectare de rădăcină aurie. ”Este un mediu în care planta chiar vrea să crească, spre deosebire de restul culturilor noastre. Creşte în zona arctică şi sub-arctică. O ajută zilele noastre lungi. Deja a început să iasă din pământ, iar pământul este încă îngheţatLa 80 de hectare ar fi cea mai profitabilă cultură din stat”, a declarat Stephen Brown, de la Universitatea Alaska.