Criza financiară, devenită ulterior economică şi socială, a săpat adânc în avuţiile statelor lumii.
Statele Unite ale Americii, cea mai mare economie a lumii, a consemnat în primul trimestru din 2009 un declin de 6,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Departamentul de Comerţ de la Washington. Scăderea vine după ce, în ultimele trei luni ale anului trecut, PIB-ul SUA se contractase cu 6,3%. Economia SUA îşi va reveni în trei sau patru ani, potrivit celor mai mulţi analişti intervievaţi de publicaţia „Wall Street Journal”.
În acelaşi timp, cea mai mare economie a Europei, cum mai este numită Germania, condusă de cancelarul Angela Merkel, a scăzut cu 6,7% în primele trei luni ale anului curent, faţă de primul trimestru din 2008. Acesta a fost al patrulea trimestru consecutiv în care PIB-ul Germaniei s-a comprimat, situaţie fără precedent în ultimii douăzeci de ani. „Este o prăbuşire dramatică şi reprezintă un start al anului mult mai nefavorabil decât ne-am fi putut imagina. Nu se poate mult mai rău, însă nici mult mai bine. Nu este clar dacă economia va reveni pe creştere în acest an”, a comentat un analist al Citigroup.
Şi în Marea Britanie criza a săpat adânc în economie. Produsul intern brut al statului insular s-a comprimat cu 4,1% în aceeaşi perioadă, arată datele publicate ieri de institutul naţional pentru cercetare economică şi socială (NIESR). Totodată, peste Canalul Mânecii, economia Franţei a scăzut cu 3,2% în primul trimestru al anului curent, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În aceeaşi perioadă, avuţia Italiei s-a diminuat cu 5,9%. Aterizări dure în Est
Dacă statele puternic industrializate au avut o oarecare protecţie în faţa crizei şi fonduri pentru a tempera declinul, recesiunea a afectat grav statele aflate în plină dezvoltare. Economia Letoniei a înregistrat o scădere uriaşă, de 18,6%, în primul trimestru din 2009, comparativ cu primele trei luni din 2008, după ani de creştere susţinută. Este ceea ce analiştii numesc aterizare dură. Nici vecinele sale nu o duc prea bine. PIB-urile Estoniei şi Lituaniei, au scăzut cu 15,6%, respectiv 10,9%.
Dintre statele membre UE, singurul care a anunţat creşterea PIB faţă de perioada ianuarie-martie a anului trecut este Cipru, cu un avans de 1,6% al economiei. Pe de altă parte, economia Chinei a consemnat o creştere economică de 6,1%, totuşi, mult mai „domoală” ca în anii trecuţi.
EVOLUŢIE
Lumea, în recesiune