Vă răspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Mihai: "Între legumele congelate, gen broccoli, şi cele proaspete, care sunt mai sănătoase? Dar în comparaţie cu legumele la conservă?" Legumele congelate sunt la fel de bune ca şi legumele proaspete. Numai că la cele congelate trebuie să ţineţi cont de câteva lucruri. El nu se decongelează. Ele se vor folosi în mâncare şi trebuie să le puneţi la sfârşitul procesului, ca să rămână mai crocante. Nu trebuie să le puneţi de la început şi nici să le puneţi decongelate.
Uneori, legumele congelate păstrează chiar mai multe vitamine decât cele în stare crudă, menţinute la frigider, deoarece după câteva zile la frigider, o parte din vitamine şi enzime se inactivează. E o exceptie în cazul de faţă, când un produs congelat e la fel de bun ca unul proaspăt.
Neapărat, în momentul în care le cumpăraţi pe cele congelate, să pipăiţi punga şi să vedeţi dacă nu sunt prea aglomerate, dacă nu au bucaţi de gheaţă. Asta ne spune că lanţul de frig nu a fost menţinut la parametrii respectivi tot timpul, adică lada de congelare a avut temperaturi mai mici, s-au mai decongelat, s-au mai recongelat şi asta nu face bine.
Iar în momentul în care aţi ales ceva care a fost bine păstrat, trebuie să îl duceţi cât mai repede acasă, într-o pungă termoizolantă, şi să le puneţi tot în congelator până când le folosiţi.
Legumele la conservă nu sunt bune, în general. La conservă, produsele sunt sterilizate la temperaturi foarte înalte, iar enzimele şi vitaminele sunt inactivate complet.
Trimiteţi întrebările la doctorevz@evz.ro Telefon: 0741 830 707.