Aproape un milion de moldoveni bat la porţile României
- Adam Popescu
- 15 aprilie 2009, 08:00
650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române se află la sediul ambasadei României de la Chişinău, a anunţat, aseară, preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit acestuia, asta înseamnă că între 800 de mii şi un milion de moldoveni doresc să treacă de cealaltă parte a Prutului, fizic sau doar cu sufletul. Dacă spusele lui Băsescu sunt acoperite de realitate, înseamnă că un sfert din populaţia Republicii doreşte să locuiască în România. Moldova are o populaţie de aproximativ patru milioane de locuitori, conform unui recesământ efectuat în 2004.
După discursul susţinut în Parlament ieri, Băsescu a continuat să dezbată subiectul revoltelor anticomuniste din Republica Moldova într-o emisiune de la TVR.
Preşedintele a spus că în unele plicuri sunt mai multe cereri de cetăţenie, fiind trimise din partea unei familii. Şeful statului estimează că între 800.000 şi un milion de moldoveni vor cetăţenie română.
Informaţia a fost confirmată de ministrul Justiţei, Cătălin Predoiu. Cetăţenia se obţine mai simplu
"Nu trebuie să vă imaginaţi că în şase luni se vor rezolva cele de la 650 la 800 de mii de cereri de cetăţenie, dar s-a simplificat sistemul pentru cei care au pierdut fără voia lor cetăţenia română", a spus Băsescu, care a dezvăluit un alt amănunt surprinzător.
România deţine datele civile ale oamenilor care şi-au pierdut cetăţenia română după Pactul Ribbentrop-Molotov, din 1940. Potrivit lui Băsescu, aceştia şi rudele lor de gradele unu, doi şi trei pot obţine cetăţenie mai uşor şi mai rapid.
"Circa 65-70% (n.r. dintre expeditorii cererilor de cetăţenie) este populaţie de origine română [...], fiind şi etnici ruşi care au formulat această cerere". Un sfert din Republică
Dacă spusele lui Băsescu sunt acoperite de realitate, înseamnă că un sfert din populaţia Republicii doreşte cetăţenia română. Moldova are o populaţie de aproximativ patru milioane de locuitori, conform unui recesământ efectuat în 2004.
Obţinerea cetăţeniei române le-ar asigura petenţilor, printre altele, şi dreptul de a munci şi călători liber în Uniunea Europeană. Drumul înapoi spre "trecutul comunist sovietic"
În după-amiaza zilei de ieri, Băsescu a luat cuvântul în Parlament, unde a ţinut să răspundă acuzaţiilor venite dinspre omologul moldovean Vladimir Voronin.
Preşedintele a catalogat puterea comunistă ca principal responsabil pentru provocarea şi întreţinerea „atmosferei de teroare” şi a cerut o anchetă europeană în Republica Moldova.
„Nu România este responsabilă pentru eşecul democratizării Republicii Moldova, ci cei care o conduc în mod periculos înapoi spre trecutul comunist sovietic”, a spus Băsescu, adăugând că Bucureştiul nu va permite transformarea Prutului într-o nouă Cortină de Fier.
Astăzi se renumără voturile
După ce preşedintele Voronin şi-a dat acceptul, Curtea Constituţională de la Chişinău a aprobat, la 12 aprilie, renumărarea voturilor exprimate la scrutinul din data de 5 aprilie, câştigat de comunişti.
Procesul va începe astăzi şi va presupune, pe lână renumărare, şi examinarea listelor electrorale, contestate de reprezentanţii opoziţiei moldovene. CITIŢI ŞI:
Martor la crima miliţiei lui Voronin
Dovada crimelor miliţiei lui Voronin
Ambasadorul SUA la Chişinău critică arestările
OPINII EVZ PE MARGINEA SUBIECTULUI:
EDITORIALUL EVZ: Băsescu promite, Voronin câştigă
SENATUL EVZ: De ce tace Occidentul
CĂLIN HERA: De ce e tăcut Băsescu DEZBATERI: A cui e Moldova? DEZBATERE EVZ: România - un stat, câte naţiuni?