„A luat banii şi s-a făcut nevăzut”

„A luat banii şi s-a făcut nevăzut”

O pensionară reclamă faptul că patronul unei firme de instalaţii, pe care l-a plătit să-i facă branşamentul la ţeava de gaze, a lăsat-o şi fără bani, şi cu lucrarea nefinalizată.

Ca să nu mai gătească la butelie şi ca să aibă căldură în casă, Victoria Bărănic, care locuieşte într-un bloc debran şat din sectorul 3, s-a decis, la jumătatea anului 2007, să-şi pună ţeavă de gaze. După ce s-a chinuit să strângă banii necesari, a încheiat un contract de prestări servicii cu firma Gamm Promt Instal.

Bucureşteanca susţine că lu cră rile au fost executate parţial. Practic, au fost instalate conductele, iar patronul firmei, Marian Ganea, urma să-i livreze contoarele şi să facă branşamentul la ţeava principală, ceea ce nu s-a întâmplat. Un fost manager al firmei susţine că în situaţia femeii mai sunt zeci de alţi bucureşteni.

Peste 1.300 de lei plătiţi degeaba

Victoria locuieşte într-un bloc din sectorul 3 care a fost debranşat de la căldură, apă caldă şi gaze de foarte mulţi ani. „Au fost săptămâni, chiar luni, în care nu au avut nici apă rece. Fiecare, în funcţie de posibilităţi, a recurs la centrale proprii ori la instalarea gazelor. Mama, neavând posibilităţi financiare, pensia ei fiind de 500 de lei, rabdă în frig iarna. Singura ei speranţă ar fi fost gazele”, afirmă Cătălina Mărunţelu, fiica pensionarei.

La încheierea contractului pentru instalarea gazelor, patronul firmei pe care a ales-o i-a cerut 1.200 de lei, susţine Victoria. „700 de lei i-am dat avans, sumă pentru care mi s-a eliberat o chitanţă, iar restul de 500 de lei mi-au fost ceruţi la sfârşit pentru achiziţionarea contoarelor, bani pentru care nu am primit chitanţă. După aceea, s-a făcut nevăzut”, povesteşte cu amărăciune Victoria.

Femeia l-a sunat luni întregi, cu disperare, pe patronul firmei. „L-am contactat telefonic de nenumărate ori, de fiecare dată acesta făcând promisiuni şi amânând continuarea lucrărilor, în cazul fericit în care răspundea la telefon”, afirmă bucureşteanca.

Ea susţine că, la insistenţele ei, directorul i-a trimis un prieten pentru finalizarea lucrării. „Acesta i-a cerut alţi bani ca să rezolve problema cu dosarul, care nu s-ar fi eliberat din vina celor de la ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei). Bineînţeles că nu am mai văzut nici banii, nici chitanţă, nici dosar. În concluzie, şi-au bătut joc de o amărâtă de pensionară pe caz de boală şi i-au luat banii pe care i-a strâns cu greu”, spune Cătălina Mărunţelu.

Cel care a cerut banii pentru finalizarea dosarului este Ilie Marian, fost instalator al acestei firme. „I-am cerut 130 de lei ca să-i plătesc dosarul la Distrigaz, ne cesar pentru montarea contoarelor. Nu ştiu de ce până acum nu i s-a rezolvat problema. Eu acolo mă ocupam doar cu lucrări de insta laţie, altceva nu făceam”, ne-a declarat bărbatul.

Reclamaţii fără rezolvare

Pentru că nicio altă firmă nu vrea să-i continue lucrările, Victoria a făcut reclamaţii peste reclamaţii la Protecţia Consumatorilor, poliţie sau Garda Financiară.

„Vă transmitem faptul că la adresa indicată în reclamaţie nu răs punde nimeni, iar din accesarea site-ului ANRGN (Autoritatea de Reglementare a Gazelor Naturale - n.r.), SC Gamm Promt Instal SRL nu figurează ca fiind autorizată să efectueze lucrări de instalaţii de gaze naturale”, i-au răspuns cei de la ANPC.

„Ultimul apel făcut la poliţie, la sfârşitul anului trecut, s-a terminat cu promisiunea patronului că-i va finaliza lucrarea mamei. În cele din urmă, poliţiştii ne-au spus că nu au cum să ne mai ajute, singura soluţie fiind să-l dăm în judecată. Am cerut sfatul unui avocat care ne-a spus că procesul poate dura şi mai mult de doi ani. Până atunci mama ce trebuie să facă? Să mai treacă prin încă două ierni?”, se întreabă fiica acesteia. Ceea ce ştiu de la ANPC este că firma în cauză ar fi fost amendată cu 5.000 de lei.

REPLICĂ

„Garantez că după Paşte va avea gaze”

Patronul firmei în cauză, Marian Ganea susţine că nu el este cel vinovat pentru întârzierea lucrării.

„Dosarul este înregistrat şi achitat la Distrigaz încă de acum un an şi ceva. Lucrarea a fost făcută, dar nu s-au putut monta contoarele pentru că o ţeavă este «trecută» prin baie, iar noile reglementări nu mai permit acest lucru. Mâine (azi - n.r.) va merge cineva la femeie acasă să ia o hârtie de la asocia ţie din care să reiasă că are între ţinerea plătită la zi. Vă promit şi vă garantez că după Paşte va avea gaze. Nu-i voi mai cere niciun ban”, ne-a declarat Marian Ganea.

Un fost angajat al firmei susţine însă că în situa ţia Veronicăi ar fi şi alţi bucureşteni. „Am lucrat ca manager la această firmă. Practic, eu mă ocupam de materiale şi de anga jaţii companiei, şi tot eu dădeam fluturaşi în încercarea de a găsi cât mai mulţi clienţi”, afirmă Nichi Clonţea.

Acesta spune că Veronica nu este singurul caz şi că alţi zeci de bucu reşteni sunt în aceeaşi situaţie. Patronul Marian Ganea susţine însă că afir maţiile acestuia nu ar fi adevărate şi că doar vrea să se răzbune pentru că a fost dat afară.

În sprijinul cititorilor

În fiecare miercuri veţi putea citi în pagina de protecţia consumatorilor poveşti ale românilor care au fost înşelaţi şi soluţii la problemele lor. Puteţi adresa întrebări şi reclama abuzuri la adresa consumator@evz.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News