Cât ne costă un deţinut?

Cât ne costă un deţinut?

Penitenciarele din România adăpostesc în acest moment peste 26.000 de infractori. Aproape 30% dintre aceştia sunt privaţi de libertate pentru furt, a declarat pentru evz.ro directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ion Bală.

Bugetul de stat de anul acesta a tăiat şi din cheltuielile de întreţinere a infractorilor. Dacă anul trecut, pentru costul cu întreţinerea zilnică a fiecărui deţinut statul aloca aproape 20 de lei, anul acesta suma a fost redusă la 18,97 de lei.

În acestă sumă intră doar costul generat de cazarea şi supravegherea persoanei lipsite de libertate.

Mâncare de 5 lei

Pe lângă această sumă, fiecare deţinut mai primeşte hrană în valoare de 5,85 de lei pe zi.

La un curs de 4,2 euro, rezultă că statul cheltuieşte aproape 154.000 de euro, bani alocaţi doar costului cu întreţinerea şi hrana deţinuţilor.

Când vine vorba de suma alocată pentru hrană, nu contează în ce penitenciar îşi ispăşeşte pedeapsa un infractor.

Şi asta pentru că, potrivit reprezentantului ANP, sumele alocate penitenciarelor pentru întreţinerea şi hrana unei persoane sunt aproximativ egale.

Mai puţini bani Totodată, nu doar suma alocată pentru întreţinerea deţinuţilor a fost mai mică odată cu adoptarea bugetului pentru 2009, ci banii alocaţi pentru întregul sistem al penitenciarelor.

Astfel, dacă anul trecut suma alocată depăşea 844.000 de lei, anul acesta bugetul penitenciarelor a fost mai mic cu 11%, scăzând la peste 752.000 de lei.

196 de deţinuţi străini

În penitenciarele româneşti există însă şi străini care îşi ispăşesc pedeapsa.

Din numărul total de 26.380 de persoane deţinute, 196 au cetăţenie străină.

Totodată, datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că un procent de aproape 29% din numărul total al deţinuţilor, echivalentul a peste 7.600 de infractori, îşi ispăşeşte pedeapsa pentru furt.

La o mică diferenţă, se află cei închişi pentru crimă. Numărul acestora depăşeşte 6.300 de persoane şi reprezintă 24,11% din deţinuţi.

Alte 5.387 de persoane sunt închise pentru tâlhărie, în timp ce 6,52% din numărul total al deţinuţilor, adică 1.720 de persoane sunt acuzate de viol.

Persoanele private de libertate pentru alte infracţiuni sunt în număr de aproape 5.300 şi reprezintă aproximativ 20% din numărul deţinuţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News