Angajatorii din Vest sunt cel mai puţin încrezători în perspectivele de extindere a afacerilor prin atragerea de personal.
Cel mai recent studiu privind perspectivele de angajare în trimestrul al doilea din 2009, realizat de compania de resurse umane Manpower, susţine că cei mai pesimişti angajatori din România sunt în Vest.
Datele culese în România de Manpower, companie care îşi asumă cea mai mare capacitate de previziune din lume, anunţă o perioadă cât se poate de dură pentru cei aflaţi în căutarea unui job. Declin vertiginos al încrederii Potrivit analizei la nivel naţional, care s-a realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 752 de businessmeni autohtoni, doar 15% dintre ei se aşteaptă să facă angajări, în timp ce 19% cred că le va scădea volumul angajărilor în trimestrul aprilie-iunie, iar restul, 65%, nu întrevăd nicio schimbare în bine.
„Intenţiile de angajare au scăzut considerabil, fiind evidenţiate în studiul actual printr-un declin de 20 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior. Printr-o comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut se observă o scădere vertiginoasă a previziunii cu 40 puncte procentuale”, explică Gabriela Crainic, coordonator de studii la Manpower România.
Şi încrederea în piaţa forţei de muncă a scăzut vertiginos în nouă dintre cele 10 mari sectoare de activitate con sacrate. Singurii care au şanse să-şi găsească de lucru sunt agricultorii, vână torii şi pescarii, precum şi asistenţii sociali. Forţa de muncă din transporturi, depozitare şi comunicaţii, dar şi cea din domeniul finanţelor, serviciilor, a asigurărilor şi imobiliarelor va avea cele mai mari probleme în a-şi găsi un loc de muncă în domeniu. O situaţie similară se întâlneşte şi în domeniul construcţiilor, unde piaţa angajărilor scade pentru al patrulea trimestru consecutiv. Doar în Nord-Est se mai fac angajări În Vest, comparativ cu anul trecut, intenţiile de angajare prezintă o scădere vertiginoasă în şapte dintre cele opt regiunianalizate, iarceamaiimportantă descreştere este raportată de angajatorii din regiunea de Vest. Aici perspectiva este cu 27 puncte procentuale mai scăzută faţă de trimestrul anterior.
„Studiul Manpower este un barometru care indică tendinţele de angajare, adică intenţia angajatorilor de a creşte, menţine sau diminua numărul de angajaţi din compania lor în următoarele trei luni, respectiv până la sfârşitul lui iunie 2009. În comparaţie cu primul trimestru din an, când previziunea de angajare în zona de Vest era de 0%, angajatorii anticipează că numărul angajaţilor pe parcursul următoarelor trei luni, prin comparaţie cu trimestrul anterior, va înregistra o scădere de 27 de procente”, explică Gabriela Crainic. Până la mijlocul anului, doar angajatorii din regiunea de Nord-Est anticipează că vor face angajări, în timp ce oamenii de afaceri din celelalte şapte zone ale ţării nici nu concep aşa ceva.
„De la trimestru la trimestru se înre gistrează o diminuare a intenţiilor de angajare în şapte dintre cele opt regiuni analizate, unde cele mai puternice scăderi ale previziunii s-au observat în regiunile Nord-Vest, Vest şi în Bucureşti-Ilfov”, a mai declarat specialistul Manpower.