Aventura românească în Cupa Davis a început în anul 1922, avându-l în prim-plan pe Nicolae Mişu. Românul uimise deja arenele europene înainte de acest an, câştigând concursul de la Monte Carlo şi două turnee la Cannes.
Mişu,care avea să fie un important diplomat român la Londra, era un Năstase al primelor decenii din secolul XX, aşa cum îl descrie autorul Radu Voia, într-o excelentă Mică enciclopedie a tenisului. Prima asemănare este cea de temperament, ambii jucători fiind rebeli şi nestăpâniţi în sensul pozitiv, spectaculos.
A doua vizează una dintre loviturile preferate de cei doi, cea "liftată". Cu astfel de lovituri, Mişu îl învingea în 1921 pe Andre Gobert, un francez de peste 1,9 metri, primind aplauze chiar şi de la spectatorii din Hexagon.
Nu ştiam că suntem înscrişi!
Dar să revenim la prima participare românească în Cupa Davis, relatată amplu de o publicaţie românească a vremii, "Ecoul sportiv". Culmea, în România nu se aflase că am fost acceptaţi în ediţia cu numărul XVII a Cupei Davis. La începutul lunii martie 1922, un ziar francez, L'Auto, anunţă că reprezentativa română urmează să participe în concurs, primul adversar fiind echipa Indiilor Engleze.
"Comisiunea noastră de tenis nu ştie nimic?!", se întreabă ironic jurnaliştii români, care aveau să afle că înscrierea României nu era o iniţiativă de stat, ci rezultatul unor eforturi individuale.
Prima participare românească este cea de la Eastbourne, o staţiune din Marea Britanie. "Indienii", doi fraţi de origine engleză care au făcut parte din grupul colonizatorilor statului asiatic, ne-au fost superiori. În cele cinci meciuri disputate de Nicolae Mişu şi coechipierul său, Mişu Stern, am câştigat doar trei seturi. Scor final: 0-5 şi, în România, începeau criticile. Presa reclamă lipsurile evidente ale sportului românesc şi indică ce s-ar putea face pentru "îndreptarea stării de fapt".
Primul punct
Au urmat două ediţii de pauză pentru români, care aveau să revină în Cupa Davis abia în 1925, tot în Marea Britanie, dar de această dată la Londra. Cu acelaşi jucător numărul 1, Nicolae Mişu, ajuns deja la vârsta de 32 de ani, şi cu Gheorghe Lupu - un tânăr cu calităţi, dar neexperimentat, România cedează în faţa Danemarcei, scor 1-4. Meciul câştigat de Mişu este însă primul punct din istoria participărilor româneşti în Cupa Davis.
Surse: Ecoul Sportiv, Radu Voia: "Tenis: mică enciclopedie", Universul, Wikipedia Înainte de meciul România-Rusia, care se va disputa la Sibiu, între 6 şi 8 martie, evz.ro vă prezintă cele mai importante realizări româneşti în Cupa Davis. Mai mult, veţi găsi în categoria "Cupa Davis" detalii despre adversarii de acum, puternica echipă a Rusiei.