Fărşangul, un obicei spectaculos

Fărşangul, un obicei spectaculos

Comuna Rimetea va găzdui, sâmbătă, ultimul mare "chef-carnaval" înainte de prinderea postului.

Localnicii de aici vor sărbători înmormântarea Fărşangului, o petrecere pestriţă şi foarte veselă, care semnifică îngroparea anului vechi (agrar) şi începerea unui an mai bun.

Alaiul este condus de muzicanţi, care sunt urmaţi de tineri în costume populare, preot, cantor, mire, mireasă, domni de lume bună, un măgar care duce după el un căruţ pe care se află sicriul reprezentând iarna şi anul vechi, bocitoare şi chiar şi o pereche de beţivi.

După căruţă vin două "fete bătrâne" trăgând după ele o bucată de copac, reprezentând sterilitatea. Înaintea alaiului şi după acesta sunt tineri îmbrăcaţi în haiduci care pocnesc din bice, iar de jur împrejur roiesc copii îmbrăcaţi în costume haioase sau hidoase, înfăţisând moartea, drăcuşori, peţitori, clovni sau cerşetori.

Unii au rolul de a merge pe la porţi cu coşuri, în care localnicii pun ouă, cozonac sau diferite preparate din carne. Drăcuşorii şi clovnii fug în jurul alaiului şi, cu degetele îmbibate în funungine sau cremă de ghete îi "cănesc" pe cei care asistă la sărbătoare. Preferate sunt fetele tinere, dar nimeni nu scapă nevopsit.

Este foarte important ca pe faţă să ai culoarea neagră şi culoarea roşie, prima simbolizând înmormântarea, iar cea de-a doua reînvierea naturii şi începerea unui nou an mai bogat. 

La final, alaiul şi sătenii se strâng la şipotul satului, unde fac "strigarea peste sat", după care se sparge sicriul, cu lovituri de bâtă, scopul acestui gest fiind alungarea duhurilor rele şi a tot ceea ce nu este curat. Apoi, sătenii sunt invitaţi la spectacol şi la Balul Fărşangului, ca o ultimă distracţie înaintea prinderii postului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News