Cetăţenie americană în schimbul înrolării

Cetăţenie americană în schimbul înrolării

Armata Statelor Unite va începe să recruteze imigranţi aflati pe teritoriul american cu vize temporare, oferindu-le acestora şansa să devină cetăţeni SUA după doar şase luni, relatează ediţia electronică a New York Times.

Este pentru prima dată după razboiul din Vietnam când vor primi în rândurile lor şi imigranţi care nu au Cartea Verde, ci doar vize temporare de şedere pe teritoriul SUA.

Planul se adresează imigranţilor care se află în Statele Unite de cel puţin doi ani şi care nu au ieşit de pe teritoriul american mai mult de 90 de zile. Pentagonul speră să recruteze în principal imigranţi calificaţi, cu studii, care vorbesc mai multe limbi străine şi sunt experţi in profesia lor.

Ei vor ajuta astfel armata americana să acopere deficitul de personal calificat din domeniul sanitar, dar şi de traducători sau analişti ai serviciilor de informaţii militare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primul an, vor fi recrutate 1.000 de persoane la nivel naţional, cei mai mulţi pentru armata terestră. Dacă iniţiativa va avea succes, ea va fi extinsă şi la alte ramuri militare.

Critici

O serie de ofiţeri de rang înalt şi de veterani au criticat perspectiva unui număr mare de imigranţi în rândul fortţlor armate americane. Ei au sugerat ca aceştia să fie verificaţi cu atenţie înainte pentru a se asigura ca nu înrolează suspecţi de terorism.