Udrea, cu Mazăre în războiul plajelor

Udrea, cu Mazăre în războiul plajelor

Noul ministru al turismului şi-a exprimat susţinerea totală pentru demararea proiectului de transfer al plajelor în administrarea autorităţilor locale.

Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) începe, în această dimineaţă, demolarea tuturor barurilor de pe plajă. Dispoziţia a fost dată de noul director al in stituţiei, consilierul judeţean PSD Laurenţiu Marin, numit în funcţie de noul ministru al mediului, constănţeanul Nicolae Nemirschi, şi susţinută explicit de ministrul turismului, Elena Udrea.

Decizia de punere în aplicare le-a fost transmisă prin fax acum două zile, sâmbătă după-amiază, operatorilor care au contracte de închiriere a plajelor pe 10 ani cu DADL. Aceştia au fost so maţi ca, până luni, să demoleze construcţiile provizorii de pe nisip, conform obligaţiilor contractuale. Nemirschi are un „plan“

Anunţul privind „luarea de măsuri împotriva operatorilor care au încălcat contractele de închiriere“ a fost dat de fapt vinerea trecută, chiar de ministrul Nicolae Nemirschi, prezent la Constanţa împreună cu ministrul turismului, Elena Udrea, la o întâlnire cu hotelierii şi cu autorităţile locale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este bine să cădem de comun acord asupra a ce trebuie să se întâmple cu plajele, mai ales că au fost nemulţumiri de la hotelieri, de la agenţiile de turism străine şi de la turişti“, a deschis discuţia primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD). El este, de altfel, chiar cel care urmează să intre în posesia plajelor de la Constanţa, conform proiectului de lege privind transferul plajelor de pe litoral de la Ministerul Mediului la autorităţile locale, promovat de fra tele său, deputatul PSD Alexandru Mazăre.

Spre bucuria hotelieri lor care „l-au rugat“ pe Nicolae Nemirschi ca plajele să intre pe mâna administraţiilor, ministrul mediului a dat asigurări că actul nor mativ care urmează să intre în discuţia parlamentului a fost amânat, la cererea lui, cu două săptămâni, pentru a primi sugestii de la hotelieri.

Proiectul nu va mai putea fi refuzat de preşedintele Traian Băsescu, după ce a fost întors o dată la Camera Deputaţilor. Elena Udrea: „Dacă nu juridic, găsim alte formule“

Ministrul turismului, Elena Udrea, şi-a exprimat vădit susţinerea faţă de proiectul de lege.

„Aveţi sprijinul meu, al Ministerului Turismului, sprijinul Ministerului Mediului îl aveţi, este evident, primăria am înţeles că abia aşteaptă, deci nu ne rămâne decât să găsim mo dalitatea juridică pentru ca aceste plaje să ajungă în folosinţa dum neavoastră, prin administraţia locală“, le-a transmis Udrea hotelierilor.

Mai mult, ea a indicat şi o posibilă cale pentru eliberarea plajelor. „Dacă găsim formula juridică să reziliem aceste contracte, şi una dintre ele ar fi ne respectarea obligaţiilor contractuale de cei care au câştigat licitaţiile, bine. Dacă nu, găsim alte formule“, a spus Udrea.

În acest context, Nemirschi i-a cerut noului director DADL să ia mă suri în două săptămâni. „Era în obligaţia operatorilor să dărâme construcţiile la final de sezon. Începem luni, aşa că cei care se ştiu vinovaţi au timp să şi le demoleze ei“, s-a conformat Laurenţiu Marin. RĂZBOI

Operatorii de plaje acuză: „Este un abuz de putere“

Sorin Greavu, chiriaşul a opt sectoare de plajă de pe litoral, a reclamat ieri demersurile autorităţilor. „Este un abuz de putere şi, cel puţin eu, mă voi bate până în pânzele albe în instanţă cu DADL“, avertizează directorul Romned Constanţa. „Sunt conştient că, de acum, pornindu-se de la beach-barurile privite ca şi construcţii provizorii, va începe prigoana împotriva operatorilor de plajă până la rezilierea dorită de ei a contractelor pentru a pune mâna pe plaje, dar cu mine nu le va fi uşor.“ Greavu aduce în discuţie „cutuma“ aprobată de fostul director al DADL, Gheorghe Barbu, de a lăsa beachbarurile ridicate pe plajă după închiderea sezonului estival.

În plus, Greavu susţine că, după preluarea plajelor nu a ridicat niciun beachbar în plus, doar pe cele trecute în hărţile anexate la contract şi avizate şi semnate chiar de fostul viceprimar al Constanţei Nicolae Nemirschi. Greavu susţine că a onorat toate obligaţiile, de trei ani a plătit câte un milion de euro chirie şi a investit alte câteva milioane de euro pentru curăţarea şi întreţinerea plajelor.

"Sunt conştient că, de acum, pornindu- se de la beachbarurile privite ca şi construcţii provizorii, va începe prigoana împotriva operatorilor de plajă până la rezilierea dorită de ei a con tractelor pentru a pune mâna pe plaje, dar cu mine nu le va fi uşor." - Sorin Greavu, operator de plajă
ÎN VIZOR. Directorul Romned are în chirie opt sectoare de plajă