Ieftinirea petrolului şi reducerea producţiei de bunuri de consum pe plan mondial duc la faliment firmele de colectare ale materialului reciclabil.
Preţurile de pe piaţa materialelor reciclabile din carton şi din plastic s-au prăbuşit în ultimele două luni, blocând tranzacţiile şi ameninţând fragilul sistem de reciclare din România.
Principalele cauze ar fi: ieftinirea spectaculoasă a petrolului, care avantajează producţia de plastic din această materie primă, dar şi criza financiară, care a redus semnificativ achiziţia de produse de larg consum, implicit de ambalaje. Nu numai la noi e situaţie de criză, ci şi în restul Europei, însă reciclatorii occidentali au avantajul că plătesc foarte ieftin sau deloc deşeurile colectate de la firme şi de la populaţie. De la micii colectori de deşeuri sau traderi şi până la marile firme de reciclare, toţi se resimt de pe urma fenomenului, iar unii au început deja să-şi renegocieze drastic contractele cu firmele care le furnizează deşeurile. Potrivit patronului ROSAL, deputatul Silviu Prigoană, dacă la jumătatea anului trecut o tonă de carton se vindea cu 240 de lei, în ianuarie preţul a plonjat la 50 de lei, fără ca ieftinirea să dea vreun impuls vânzărilor. Munţi de deşeuri pe stoc Colectorii şi reciclatorii dau din colţ în colţ, pentru că au pe stoc sute de tone de deşeuri de care se pare că nu mai are nimeni nevoie. În depozitele firmei de salubrizare Urban din sectorul 6, s-au strâns deja 1.500 de tone de carton şi alte 120 de tone de folie din plastic.
„Suntem blocaţi. Din decembrie n-am mai vândut un balot de carton. E grav, pentru că în aceste condiţii România nu-şi va mai putea îndeplini ţintele de reciclare impuse de Uniunea Europeană“, explică Alexandru Predoiu, marketing manager al firmei Urban. Compania e nevoită să renunţe la plata deşeurilor preluate de la marile lanţuri de supermarketuri din Capitală, acestea din urmă având de ales: le dau sau nu gratis spre colectare. Şi Marius Magdin, patronul firmei de reciclare Microdes Recycling, spune că e nevoit să-şi renegocieze contractele şi să plătească mai puţin pe deşeurile de carton. „Firmele mari au luat credite pentru utilaje, iar acum au dificultăţi financiare“, explică el lipsa comenzilor.
Vrancart Adjud şi Ecopaper din Zărneşti, două companii mari de producţie de ambalaje, au anunţat deja că până în februarie nu mai achiziţionează carton reciclabil. Potrivit unei reprezentante a Ecopaper, compania duce lipsă de comenzi şi are deja stocuri foarte mari.
TENDINŢĂ
Petrolul ieftin omoară plasticul la mâna a doua
La plasticul reciclat, preţurile au scăzut cu 30%-40%, fenomen pus pe seama prăbuşirii preţului la petrol, care a antrenat ieftinirea materiei prime virgine (plasticul fabricat direct din petrol). Marii consumatori de materiale plastice preferă acum această variantă în locul materialelor reciclate, având în vedere că şi calitatea produsului finit e mai bună. „Totul ţine de preţul barilului de petrol. Scăderea este, în opinia mea, mai mult artificială decât reală.
Avem totuşi semnale de pe piaţa din Europa şi Asia că până în mai-iunie lucrurile se vor normaliza“, spune Marius Marinoff, reprezentant al companiei Ivo Group Italia, trader de materiale reciclabile. El arată că majoritatea clienţilor pentru materiale plastice sunt firmele din industria auto, care şi-au oprit o parte din producţie din cauza crizei şi nu mai au nevoie de atâta materie primă.