De ce este apa udă?

De ce este apa udă?

Directorul departamentului Relaţii Externe de la Science Museum Group, Roger Highfield, a întreprins nu demult un studiu pentru a afla de ce simţim că apa este uda atunci când o atingem.

Primul răspuns al lui Roger Highfield a fost acela că degetele noastre transmit creierului că senzaţia provocată de atingerea apei este aceea de ud. Acesta a explicat că impulsurile nervoase trimit mereu mesaje de la piele la creier, prin care comunică informaţii despre lucrurile din jurul nostru, fenomen numit simţ tactil.

Doi atomi

Simţim că apa este udă, deoarece creierul nostru o recepţionează ca fiind un lichid. Apa este însă în stare lichidă doar dacă are o temperatură între 0 şi 100 de grade Celsius, la 0 grade sau mai puţin ea transformându-se în gheaţă sau în stare gazoasă la peste 100 de grade. De asemenea, privită la un supermicroscop se poate observa că apa este este alcătuită din molecule care, la rândul lor, sunt alcătuite din particule foarte mici, numite atomi. Mai exact, fiecare conţine doi atomi de hidrogen legaţi de unul de oxigen.

Ne puteți urmări și pe Google News