Festivităţile care au marcat semicentenarul revoluţiei cubaneze au fost lipsite de fast, în ton cu impasul economic în care se află statul caraibian.
Cubanezii au celebrat cea de-a 50-a aniversare a Revoluţiei care l-a adus la putere pe Fidel Castro printr-o ceremonie neobişnuit de modestă. Potrivit AFP, festivităţile organizate joi seară în parcul Cespedes din oraşul Santiago de Cuba, unde „Lider Maximo“ a proclamat „începutul revoluţiei“, s-au rezumat la simple discursuri, dansuri şi imagini de arhivă cu fostul preşedinte, toate în lipsa şefilor statelor „aliate“.
Marele absent de la ceremonie a fost însuşi Fidel Castro, în vârstă de 82 de ani. Acesta s-a mulţumit să felicite „poporul eroic“ cubanez într-un mesaj preluat de presa oficială. Îmbrăcat în uniformă, generalul Raul Castro, în vârstă de 77 de ani, succesorul fratelui său la conducerea ţării, a rostit un discurs ferm împotriva „inamicului american“, care „nu va înceta niciodată să fie din fire agresiv, dominator şi trădător“.
„Una după alta, toate administraţiile americane au încercat să impună o schimbare de regim în Cuba“, a subliniat el în faţa celor peste 3.000 de invitaţi strânşi în parcul Cespedes. „Nu, nu ne facem iluzii acum, când comemorăm o jumătate de secol de victorii, căci se impune o reflecţie asupra viitorului, asupra următorilor 50 de ani care vor fi, de asemenea, o luptă permanentă“, a subliniat Castro. Felicitări de la Moscova şi Beijing
Preşedintele rus şi cel chinez, Dmitri Medvedev, respectiv Hu Jintao, i-au adresat mesaje de felicitare lui Raul Castro, în timp ce liderii bolivian, Evo Morales, venezuelean, Hugo Chavez, şi cel nicaraguan, Daniel Ortega, au omagiat Revoluţia cubaneză. Casa Albă a anunţat că mesajul preşedintelui George W. Bush pentru această aniversare este că Statele Unite „vor continua să sprijine poporul cubanez în eforturile sale de dobândire a libertăţii“. După un război de gherilă de 25 de luni, Fidel Castro anunţa „debutul Revoluţ iei“ într-un discurs rostit în noaptea dintre anii 1958 şi 1959, din balconul unui hotel din Santiago, după fuga în străinătate a dictatorului Fulgencio Batista. 50 de ani mai târziu, Revoluţia suscită sentimente împărţite din cauza condiţiilor de viaţă dificile. VREMURI GRELE
„Strângeţi cureaua“
Raul Castro a avertizat populaţia cubaneză că o aşteaptă vremuri „mult mai dificile“ din punct de vedere economic şi a promis „schimbări structurale“ pentru a scoate ţara din acest impas. Liderul de la Havana le-a cerut oamenilor „să strângă cureaua“ pentru a se adapta realităţilor economice dure, în condiţiile în care salariul mediu în statul insular este de doar 20 de dolari pe lună. Cuba, grav afectată în 2008 de trei uragane care au provocat pagube de 10 miliarde de dolari (20 la sută din PIB), mizează pe ajutorul oferit de Venezuela, principala destinaţie a exporturilor cubaneze, care îi livrează zilnic 100.000 de barili de petrol. Ţara se află oficial încă în „perioadă specială în timp de pace“, din cauza situaţiei economice precare.