Premierul Ucrainei: Acţiunile lui Vladimir Putin sunt o ameninţare pentru toată lumea

Premierul Ucrainei: Acţiunile lui Vladimir Putin sunt o ameninţare pentru toată lumea

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk acuză Rusia că foloseşte Ucraina drept "teren de joc" şi spune că Europa şi SUA trebuie să se alăture Ucrainei, pentru a determina Moscova să respecte acordul de pace şi a pune capăt conflictului din estul ţării.

"Acţiunile lui Putin sunt o ameninţare pentru toată lumea, la adresa ordinii globale, a păcii globale, o ameninţare directă la adresa ţărilor membre ale UE şi NATO. Va fi obiectivul nostru comun să prevenim un război la scară largă pe care Rusia îl provoacă în mod deliberat", a declarat Iaţeniuk, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

În aceeaşi zi, fostul preşedinte Viktor Iuşcenko a declarat că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu trebuie caracterizat ca fiind război civil, ci ocupaţie rusească.

"Conflictul care are loc în estul Ucrainei nu este un conflict intern. (...) Nu am avut niciodată un război civil. Nu există motive astăzi care să forţeze ucraineni dintr-o parte a ţări de a se lupta cu ucraineni dintr-o altă parte a ţării. Există un cuvânt care să descrie ceea ce se întâmplă în Ucraina şi acesta este 'război'. Este vorba de ocupaţia rusă a Ucrainei", a spus Iuşcenko, în timpul unei conferinţe organizate cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la căderea comunismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

El este de părere că în formatul de negociere de la Minsk nu sunt şanse de a se găsi o soluţie la conflictul din Ucraina.