Sherlock Holmes, la LIBER. Personajul lui Conan Doyle NU mai intră sub incidența drepturilor de autor | VIDEO

Sherlock Holmes, la LIBER. Personajul lui Conan Doyle NU mai intră sub incidența drepturilor de autor | VIDEO

O curte de apel din Chicago a declarat ca aparținând domeniului public 50 de povestiri și romane despre celebrul personaj Sherlock Holmes publicate de Arthur Conan Doyle înainte de anul 1923. Asta se traduce prin faptul că este liberă orice referire la Sherlock Holmes, fără a se plăti drepturi de autor pentru asta,

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, judecătorul Richard Posner a spus că nu există nici o bază pentru extinderea drepturilor de autor din SUA ale lucrărilor lui Doyle dincolo de termenul de expirare a acestora. Instanța a precizat că legea drepturilor de autor din SUA nu a acoperit lucrările anterioare acestei date despre genialul detectiv, inclusiv referirile la Sherlock Holmes, la partenerul său Dr. Watson, la inamicul său, Moriarty, la adresa 221B Baker Street și chiar la consumul de cocaină al lui Holmes.

Judecătorul Richard Posner a subliniat că se bucură de protecția legii numai ultimele zece lucrări ale lui Conan Doyle (1859-1930) despre Holmes, care au fost publicate între 1923 și 1927 și beneficiază încă de drepturi de autor, aceste drepturi expirând după 95 ani.

Decizia a fost o victorie pentru editorul Leslie Klinger, care a intrat in conflict cu administratorii moștenirii scriitorului Arthur Conan Doyle după ce refuzase să plătească drepturi de autor pentru un volum de povestiri despre Holmes.

Jonathan Kirsch, avocatul lui Klinger, a declarat ca a fost mulțumit de decizia judecătorilor. "Drepturile de autor au o dată la care încep și o dată la care se termină, neputând fi extinse la nesfârșit", a declarat avocatul, conform Reuters.