Zi decisivă pentru șefia BNR. Surse: PC va susține candidații PSD

Zi decisivă pentru șefia BNR. Surse: PC va susține candidații PSD

Liderii partidelor politice se află în faza finală a negocierilor privind stabilirea listei candidaților la funcțiile de membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).

La ora 13 vor începe audierile candidaților care s-a înscris în cursa pentru șefia BNR. În ceea ce-l privește pe actualul guvernator, Mugur Isărescu, care se află în fruntea băncii centrale de peste două decenii, acesta este sprijinit de toate partidele pentru un nou mandat. În aceeași situație se află și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, precum și viceguvernatorul Bogdan Olteanu, care va primi voturile liberalilor, dar și Agnes Nagy, care este membru neexecutiv și ar susținerea UDMR.

În schimb, PSD îl sprijină pe actualul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru a ocupa scaunul deținut în prezent de viceguvernatorul Cristian Popa, care se bucură de susținerea tacită a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„La PSD este ședință pentru a se stabili lista finală. Există discuții privind rocada Liviu Voinea- Cristian Popa. Liviu Voinea a și declarat că are susținerea PSD pentru un post de viceguvernator. Însă, pentru postul ocupat azi de Cristian Popa este nevoie de experiență în relațiile internaționale, iar el este potrivit pentru funcție. Este o glumă să spui, așa cum face Voinea, că ai experiență pentru post pentru că ai fost la ședințele Ecofin”, a declarat pentru EVZ fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de Liviu Voinea, și actualul secretar de stat de la Finanțe, Gheorghe Gherghina dorește un post în Consiliul de Administrație al BNR. În locul lor, în cadrul Ministerului Finanțelor, vor veni reprezentanți ai UNPR.

Pe lista celor care vor să ajungă în fruntea BNR se numără și Daniel Dăianu. Prim-vicepreşedinte și membru executiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Dăianu și-a depus candidatura pentru un post în cadrul Consiliul de administraţie al Băncii Naționale a României (BNR) vineri.