Regina Maria în AMERICA. Imagini inedite | VIDEO

Regina Maria în AMERICA. Imagini inedite | VIDEO

La 14 mai 1926 se ivea ideea unei călătorii extraordinare pentru Regina Maria a României. Şi anume ideea de a vizita America.

La 12 iunie 1926, regina nota în însemnarile sale zilnice, după o convorbire cu Maiestatea Sa, că “planul cu America prinde realmente contur”. Astfel, Regina Maria se va afla pe continentul american în perioada 18 octombrie-24 noiembrie 1926. S-a îmbarcat pe 12 octombrie pe „metropola plutitoare“ Leviathan, în direcţia New York, fiind însoţită, printre alţii, de doi dintre copiii ei - Principesa Ileana şi Principele Nicolae.  

“Maria! Maria!”

A fost întâmpinată extraordinar pe tărâm american, iar imaginile epocii vorbesc de la sine. Regina şi-a notat impresiile în jurnalul riguros ţinut în timpul vizitei: „Maria! Maria! Îmi auzeam numele strigat de mii de voci şi, după obiceiul american, de la geamuri se aruncau lungi ghirlande de hârtie şi tot felul de alte bucăţele de hârtie, de la miile de geamuri ale fantasticelor clădiri, până când tot aerul se umpluse de fâlfâiri albe, ca de milioane de păsări mari şi mici“. „Pentru a scăpa de reporteri e la fel de greu ca şi cum ar trebui să scapi de ţânţari într-o mlaştină“, mai nota Regina în jurnal.

Cea mai populară femeie

Potrivit volumului „Regina Maria şi America“, redactat de istoricul Adrian-Silvan Ionescu, pe parcursul voiajului şi chiar şi după aceea, suveranei i s-a spus în multe feluri. „Regina radioasă“, a numit-o o monografistă americană, americanii simpli i s-au adresat asemenea unei prietene vechi şi dragi, şi mult, mult mai târziu, în 1994, Gene Smith a făcut o analiză a vizitei concluzionând: „În nebunia anilor ’20, regina Maria a fost, pentru ­scurtă vreme, cea mai populară femeie din ţară“. Indienii Sioux din Mandan, Dakota de Nord, i-au spus suveranei „Winyan Kipanpi Win“ („Femeia pe care o chemi“) şi i-au făcut onoarea de a-i dărui o coroană din pene de vultur. Câteva zile mai târziu, altă cunună din pene şi alte denumiri onorifice din partea indienilor Blackfoot din statul Montana: regina e „Morning Star“ („Luceafărul de ziuă“), Ileana e „Pretty Dove“ („Hulub frumos“), iar Nicolae – „Mountain Chief“ („Şeful munte“).