Fondatorul Wikileaks acuză cenzura autorităţilor din Occident

Fondatorul Wikileaks acuză cenzura autorităţilor din Occident

Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde, preluat de Agerpres, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, s-a plâns de măsurile luate de autorităţile din Occident atât faţă de el, cât şi faţă de Wikileaks.

Printre măsurile care au afectat grav activitatea WikiLeaks, Assange a menţionat interdicţiile bancare, care îi provoaca pierderi de aproape 100.000 de euro pe zi. PayPal, Visa, MasterCard, Bank of America şi Postfinance sunt doar o parte din companiile care au blocat sau au închis fie conturile personale ale lui Julian Assange, fie plăţile către WikiLeaks.

"Băncile au tăiat tot. Într-o săptămână am suferit o pierdere a câştigurilor de aproape 100.000 de euro pe zi, adică în total o jumătate de milion de euro. Or, această armă de război ne-ar fi permis să continuăm să funcţionăm timp de cel puţin şase luni. Şi această pierdere creşte zi după zi", a declarat Assange.

Totodată, lipsa fondurilor face ca WikiLeaks să se afle în imposibilitatea de a se apăra. Numărul mare de procese în care este implicată organizaţia presupun cheltuieli juridice: "Fondul de susţinere care serveşte să ne asigure apărarea a fost paralizat. Din generozitate, unii avocaţi muncesc pentru noi benevol, dar alţii trebuie să fie plătiţi. WikiLeaks are o datorie de peste 200.000 de euro pentru cheltuieli judiciare", s-a plâns fondatorul Wikileaks.

Potrivit lui Assange, acest val de represiuni nu este o simplă coincidenţă, mai mult el acuză autorităţile din Occident de cenzură. "Este interesant de văzut cum funcţionează cenzura în Occident. O cenzură economică extrajudiciară, care rezultă din amestecul politicului în multinaţionale. Aceste presiuni se extind la bănci elveţiene, care sunt sensibile la ameninţările americane de reglementare a fluxurilor financiare", a mai spus Assange.

De altfel, într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Guardian, Assange a declarat că are "mari şanse" să fie ucis într-o închisoare americană dacă ar fi extrădat în Statele Unite pentru spionaj.

Deşi problemele financiare cu care se confruntă WikiLeaks s-au înrăutăţit odată cu măsurile extreme îndreptate împotriva sa şi a WikiLeaks, Assange a condamnat atacurile cibernetice asupra instituţiilor bancare responsabile. De asemenea, fondatorul WikiLeaks s-a arătat încântat de susţinerea pe care a primit-o când a ieşit din închisoare.

Australianul beneficiază, în prezent, de un regim de libertate condiţionată în Marea Britanie, unde fusese arestat pe 7 decembrie, pe baza unui mandat internaţional emis de autorităţile suedeze, în urma a două plângeri de agresiune sexuală.

Ne puteți urmări și pe Google News