Directorul Spitalului Judeţean Sibiu şi-a dat demisia după trei luni

Directorul Spitalului Judeţean Sibiu şi-a dat demisia după trei luni

Datoriile de 18 milioane de lei, lipsa unei finanţări sigure de la Casa de asigurări de sănătate şi anchetele unor contracte dubioase încheiate de fosta conducere creionează contextul în care managerul celui mai mare spital din judeţul Sibiu şi-a anunţat demisia după nici trei luni de la câştigarea postului.

Directorul Spitalului clinic judeţean Sibiu, dr. Adrian Şanta, şi-a trimis demisia din concediu. "Am înaintat cererea de demisie domnului preşedinte al Consiliului Judeţean. Această decizie se datorează unor motive personale pe care nu doresc să le discut. Cererea nu a fost încă acceptată, iar în 3 ianuarie când o să revin la lucru, o să mai discut cu domnul Botesch şi doar atunci voi lua o decizie definitivă", a declarat dr. Adrian Şanta. El adaugă faptul că nu "situaţia critică" în care se află spitalul a fost factorul principal care l-a determinat să îşi depună demisia. Martin Bottesch, preşedintele CJ Sibiu, instituţie în subordinea căreia a fost mutat spitalul, speră să-l determine pe Şanta să se răzgândească. "Domnul Şanta şi-a depus demisia, dar nu i-am acceptat-o şi nici nu intenţionez să fac acest lucru. Am stat de vorbă şi am rămas înţeleşi că se mai gândeşte şi reluăm discuţiile în 3 ianuarie. Eu i-am propus domnului manager să colaborăm în continuare", a spus Bottesch.

Datorii imense

Spitalul judeţean trece printr-o cel puţin delicată situaţie financiară. La începutul acestei luni, datoriile totale erau de 17,7 milioane de lei - au crescut cu mai bine de două milioane de lei în fiecare lună. "Până acum, decontarea salariilor nu a fost o problemă, dar de luna aceasta nu vom reuşi nici să achităm utilităţile, fără să mai vorbim de hrană", a spus Horaţiu Cojocaru, directorul economic al instituţiei sanitare. Vina acumulării acestor datorii este pusă pe seama Casei judeţene de asigurări de sănătate, care amână semnarea unui act adiţional la contractul pe anul în curs, act care să asigure banii şi pentru ultimele trei luni din 2010. Directorul CJAS Sibiu, Adela Cojan, este în concediu, iar în lipsa ei, reprezentanţii instituţiei au trimis doar un comunicat de presă, în care sunt înşirate o serie de sume care ar fi fost plătite spitalului în acest an şi se încheie cu citate din lege. "Au fost încheiate acte adiţionale în trimestrul IV 2010, în valoare totală de 3.700.000 lei", se mai arată în documentul care nu explică ce se întâmplă cu restul sumelor acceptate la plată de CJAS Sibiu.

Anchetă pentru contractele fostului prefect

După ce Şanta a venit la conducerea Spitalului în prima jumătate a lui octombrie, au ieşit la iveală o serie de contracte cel puţin dubioase, atribuite de fosta conducere. O parte din acestea sunt încheiate tocmai cu firma fostului prefect de Sibiu, Contantin Trihenea, promovat de către ministrul Economiei şef al Hidrolectrica, de la 1 ianuarie 2011. "Ministrul Sănătăţii a anunţat că va face o anchetă. Mi se pare normal", declara Şanta legat de aceste contracte. Ancheta va fi derulată prin intermediul Autorităţii de Sănătate Publică Sibiu, instituţie condusă acum tocmai de fostul director de la Spital, Gabriel Budescu. Adică cel care a semnat contractele cu Universal Construct Market, firma lui Trihenea. De când acest a fost numit prefect, în 2009, Spitalul Judeţean şi UCM au semnat contracte cu o valoare totală de peste 850.000 de lei, fără TVA. În anii anteriori numirii lui Trihenea la prefectură, spitalul nu a încheiat niciun contract direct cu UCM.

Ne puteți urmări și pe Google News