Lukaşenko şi-a bătut rivalii şi la alegeri, şi după
- Adam Popescu
- 20 decembrie 2010, 23:51
"Ultimul dictator din Europa" nu s-a mulţumit cu victoria la prezidenţiale şi a dispus reprimarea protestelor opoziţiei de la Minsk.
"Duşmanii poporului", aşa cum îi numeşte Aleksandr Lukaşenko pe adversarii săi politici, au fost bătuţi crunt, în noaptea de duminică spre luni, de forţele de ordine fidele preşedintelui proaspăt reales cu circa 80% din voturi.
Peste 600 de manifestanţi, inclusiv şapte dintre cei nouă contracandidaţi ai liderului de la Minsk, au ajuns după gratii, scrie France Presse.
Vladimir Nekliaev, care a obţinut circa 1,8% din sufragii, a fost lovit cu bestialitate înainte de a fi reţinut.
Poliţia şi serviciile secrete, atuurile preşedintelui
"Ceea ce s-a încercat ieri (duminică - n.r.) la Minsk nu este democraţie, este banditism. Totul a fost organizat de candidaţii" opoziţiei la prezidenţiale, a declarat, ieri, Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.
"Toţi vor merge la închisoare, conform legii. Pentru asta există judecători şi un tribunal. Nu va fi revoluţie în Belarus", a mai spus el.
"Sever, dar corect". Aşa se autocaracterizează preşedintele belarus, căruia îi place să fie perceput ca un om din popor. "Nu sunt ideal, sunt o persoană normală, la fel ca voi", obişnuieşte să le spună acesta alegătorilor.
În realitate însă, şeful statului beneficiază de toate privilegiile unui dictator. Poliţia şi serviciile secrete fac zid în jurul lui Aleksandr Lukaşenko ori de câte ori este nevoie şi au ca principală prioritate menţinerea lui la putere, scrie publicaţia germană "Der Spiegel".
Sigur pe capacitatea regimului său de a rămâne la conducerea ţării, Lukaşenko şi-a permis să recunoască public, anul trecut, falsificarea alegerilor prezidenţiale din 2006, când a obţinut 83% din sufragii. "Am dat ordin ca scorul electoral oficial să nu fie de 93%, ci de aproximativ 80%", a admis liderul autoritar de la Minsk.
Presiuni de la Bruxelles
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat reprimarea manifestaţiilor de du pă alegerile prezidenţiale de duminică din Belarus şi a solicitat eliberarea imediată a opozanţilor arestaţi.
Un mesaj similar i-a fost transmis preşedintelul Lukaşenko şi de ambasadorul american la Minsk. "Statele Unite condamnă ferm violenţele din Belarus. Suntem preocupaţi îndeosebi de recurgerea excesivă la forţă din partea autorităţilor, în special faţă de mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, care au fost bătuţi şi reţinuţi, dar şi de violenţa faţă de ziarişti şi reprezentanţi ai societăţii civile", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Minsk.
"Noaptea electorală a fost perturbată de arestarea majorităţii candidaţilor la prezidenţiale, a sute de militanţi, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile", acuză şi OSCE.