Vaccin împotriva pneumoniei, pentru săraci

Vaccin împotriva pneumoniei, pentru săraci

Un nou vaccin împotriva uneia dintre cele mai periculoase forme de pneumonie, cauza majoră a mortalităţii infantile, urmează să fie lansat, mâine, în Nicaragua. Demersul face parte din eforturile de a preveni, până în 2015, decesul a peste 700.000 de persoane din ţările sărace, anunţă Reuters.

Alianţa Mondială aVaccinurilor şi Imunizării (GAVI) susţine că Nicaragua va fi astfel prima naţiune în curs de dezvoltare care va începe imunizarea copiilor cu vaccin pneumococic produs de două dintre cele mai mari companii farmaceutice ale lumii, Pfizer şi GlaxoSmithKline.

În următorii ani, campania de imunizare se va desfăşura în alte 18 ţări, mai anunţă sursa citată.

Reprezentanţii GAVI au afirmat, ieri, într-o declaraţie, că speră ca în scurt timp vaccinul să fie produs pe scară largă, astfel încât, până în 2015, el să fie disponibil în peste 40 de ţări.

Acţiunea de imunizare din Nicaragua face parte dintr-un mai amplu program condus de GAVI, ale cărui baze au fost puse, prin parteneriat public privat, în anul 2000, şi care are ca scop introducerea diferitelor tipuri de vaccin în cele mai sărace ţări ale lumii. Astfel, după ce a început în America Centrală, campania va ajunge în Estul Mijlociu şi Africa. În februarie 2011, vor fi imunizaţi copiii din Kenya.

Boala pneumococică, care poate declanşa penumonia, meningita şi septicemia, ucide anual peste o jumătate de milion de copii, cei mai mulţi dintre aceştia fiind din ţările sărace, unde accesul la serviciile medicale fie lipseşte, fie este costisitor.

DILEME

În ciuda intenţiilor bune, sunt şi voci care se declară nemulţumite de demersul GAVI, în contextul în care, săptămâna aceasta, o amplă analiză dată publicităţii a evidenţiat faptul că marile companii producătoare de medicamente se folosesc, pe post de cobai plătiţi, de persoane din ţările sărace sau cu un nivel de trai sub mediu România este şi ea una dintre ţările în care oamenii se oferă să testeze produse farmaceutice.

Ne puteți urmări și pe Google News