Electra şi Hidroenergetica au primit undă verde de la acţionari

Electra şi Hidroenergetica au primit undă verde de la acţionari

Acţionarii societăţilor energetice care vor face parte din Electra şi Hidroenergetica au aprobat astăzi, în cadrul unor adunări generale extraordinare ale acţionarilor, procesul de reorganizare şi înfiinţare a celor două companii naţionale, a transmis Ministerul Economiei.

Înfiinţarea celor doi "mamuţi" energetici a fost aprobată de toate societăţile, cu excepţia Complexului Energetic Craiova, la care şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a fost amânată până la soluţionarea cauzei introduse de Fondul Proprietatea la Tribunalul Dolj. Administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton Investment Management Limited, a formulat, în numele Fondului, două cereri de suspendare a fuziunii: una împotriva centralei electrice Craiova şi una împotriva Nuclearelectrica. Tribunalul Craiova a aprobat astăzi prima cerere, iar cea de-a doua cerere este în curs de analiză la Tribunalul Bucureşti.  De ce se opune Franklin Templeton înfiinţării "giganţilor" Franklin Templeton va vota împotriva propunerii guvernului de restructurare a companiilor deţinute de stat în sectorul energetic, prin comasarea minelor de cărbuni şi a centralelor termoelectrice, hidroelectrice şi nucleare şi crearea a două companii naţionale de energie, Electra şi Hidroenergetica. Decizia privind aceste fuziuni se va lua astăzi, în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor companiilor. Principalele motive de îngrijorare pentru Franklin Templeton sunt:

- Lipsa generală de planificare necesară pentru ca un proiect de asemenea anvergură să fie încununat de succes. "Guvernul nu a prezentat până în acest moment niciun plan de afaceri sau orice alt fel de plan de restructurare post-fuziune pentru cele două companii".

- Riscul ridicat de apariţie a unor probleme suplimentare în viitor în cazul în care procesul de implementare nu se derulează corespunzător. - Profitabilitatea viitoare a celor două noi companii este neclară şi discutabilă. "Unele centrale termoelectrice fac profit numai ca urmare a comerţului cu certificate de emisie CO2. Actualmente, acestea obţin certificatele pe gratis, dar începând cu 2013 vor fi obligate să le cumpere. În plus, preţul de vânzare pentru unele dintre aceste companii este sub costurile înregistrate, creanţele nerecuperate sunt mari, investiţiile de ecologizare necesare sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, iar eficienţa şi capacitatea sunt reduse".

- Având în vedere complexitatea procesului de combinare a activelor celor două companii, Franklin Templeton are îndoieli serioase privind executarea cu succes a acestui plan de fuzionare.

- Vizibilitatea companiilor implicate în fuziune este scăzută, cel puţin una dintre ele fiind probabil în curs de reevaluare a activelor fixe până la sfârşitul acestui an, ceea ce poate prejudicia valoarea activelor nete ale Fondului Proprietatea.

- Teama de lipsa transparenţei după data efectivă a fuziunii, deoarece va fi mai dificil de înţeles modul în care se efectuează cheltuielile şi în care se creează valoare, ceea ce va diminua cu siguranţă gradul de atractivitate a companiilor. Probleme financiare serioase Greg Konieczny, Fund Manager al Fondului Proprietatea, declară: "Ne este teamă că fără o implicare puternică şi un plan clar de restructurare şi privatizare a acestor entităţi noi, fuziunile ar putea conduce la probleme financiare serioase pentru Electra şi Hidroenergetica în următorii doi ani".

Prima dintre cele două noi companii energetice, Electra, ar urma să includă centrala nucleară Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte din compania Hidroelectrica şi firma de minerit Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

A doua, Hidroenergetica, va cuprinde centralele termoelectrice Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti şi restul centralelor hidroelectrice, inclusiv Porţile de Fier de pe Dunăre.

Ne puteți urmări și pe Google News