Ungaria, sensibilă la Ziua Naţională a României. MAE regretă

Ungaria, sensibilă la Ziua Naţională a României. MAE regretă

Directorul Teatrului Naţional din Budapesta şi-a retras aseară acordul dat Institutului Cultural Român (ICR) în vederea închirierii unei săli pentru o recepţie cu ocazia Zilei Naţionale a României, după protestele politicienilor maghiari care l-au acuzat chiar de trădare. Recepţii similare organizate de ICR cu ocazia Zilei Naţionale a României au avut loc însă, în anii trecuţi, tot în teatre de stat, fără să stârnească astfel de reacţii.

Directoarea ICR Budapesta, Brânduşa Armanca, a confirmat azi că directorul teatrului Naţional din Budapesta, Robert Alfoldi, şi-a retras acordul dat pentru închirierea unei săli pentru recepţia organizată pe 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naţionale a României. "Nu am explicaţii, aş prefera să nu comentez în acest moment", a declarat directoarea ICR pentru EVZ.

Armanca a spus însă că recepţiile organizate în anii trecuţi cu ocazia Zilei Naţionale a României au avut loc tot în teatre de stat. "Este vorba despre teatrul Thalia, Teatrul Central, Palatul Artelor", a enumerat directoarea ICR Budapesta.

Decizia lui Afoldi a fost luată după o ploaie de acuzaţii venită dinspre clasa politică, inclusiv dinspre partidele aflate la guvernare. Este vorba despre Fidesz, gruparea populistului premier Viktor Orban şi Partidul Creştin Democrat, care au câştigat în primăvara acestui an alegerile legislative şi au pus capăt celor opt ani de guvernare socialistă.

Despre sensibilitate şi trădare

Fidesz l-a criticat pe Alfoldi pentru că nu a fost în stare să înţeleagă sensibilitatea acestei chestiuni - Ziua Naţională a României marchează momentul în care Adunarea Naţională de la Alba Iulia a declarat unirea Transilvaniei (până atunci un teritoriu ungar) cu Regatul României.

Partenerul la guvernare al Fidesz, Partidul Creştin Democrat, i-a cerut secretarului de stat pentru cultură să examineze imediat contractul teatrului cu ICR şi să îl demită pe director dacă ancheta va dovedi că decizia lui a violat interesele teatrului şi ale publicului, şi a provocat daune morale instituţiei.

Partidul naţionalist radical Jobbik l-a acuzat la rândul său pe Alfoldi de sprijin acordat unui eveniment antimaghiar, calificându-i decizia drept "trădare". Jobbik a anunţat chiar că va organiza o demonstraţie în faţa Teatrului Naţional la data de 1 decembrie.   O rezolvare europeană pentru suferinţele trecutului

Directorul Teatrului Naţional de la Budapesta a subliniat ieri că acordul iniţial privind închirierea sălii a fost dat deoarece a considerat că "spectacolul şi recepţia pot ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să se apropie şi mai mult una de cealaltă prin intermediul culturii şi al artei, în pofida trecutului lor furtunos".

"Din păcate, nu am înţeles atunci că decizia mea ar putea fi uşor interpretată greşit şi că ea ar putea răni sentimentele multor unguri. În timp ce eu consider că suferinţele trecutului ar trebui rezolvate într-un mod european şi responsabil, fiind şeful uneia dintre cele mai importante instituţii culturale publice, nu pot să ignor situaţia ce s-a creat", a Alfoldi într-un comunicat trimis MTI şi preluat de Agerpres. MAE caută un alt spaţiu "Ministerul Afacerilor Externe (MAE) constată cu regret faptul că directorul general al Teatrului Naţional al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik, a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispoziţia Ambasadei României în Republica Ungară spaţiul teatrului pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Naţionale a României", a precizat azi MAE român, citat de Agerpres.  MAE a precizat că în scisoarea primită ieri de Ambasada României, directorul teatrului din Budapesta şi-a exprimat "profunda întristare pentru situaţia creată, subliniind că doar prin continuarea colaborării, mai ales în domeniile culturii şi artei, aceste situaţii similare vor putea fi evitate". 

MAE a cerut deja sprijin autorităţilor ungare în vederea identificării celei mai bune modalităţi de soluţionare a prezentei situaţii prin identificarea unui spaţiu corespunzător pentru desfăşurarea recepţiei cu ocazia Zilei Naţionale a României.

"MAE consideră că în contextul excelentelor relaţii bilaterale de parteneriat strategic dintre România şi Ungaria, la toate nivelurile, această situaţie reprezintă o excepţie izolată şi regretabilă. Pe de altă parte, ea confirmă, totodată, că abordarea actuală a celor două state de a face în continuare eforturi comune îndreptate spre viitor, depăşind astfel împreună trecutul, în cadrul familiei europene, este corectă", mai spune MAE.

  • Scandal colosal în Ungaria: 1 Decembrie românesc, un homosexual excentric şi şterpelirea Ardealului

Ne puteți urmări și pe Google News