Bucureşti, singurul oraş din România cu internet de viitor

Bucureşti, singurul oraş din România cu internet de viitor

Chiar dacă ţara noastră ocupă un loc important în ceea ce priveşte calitatea şi rata de penetrare a internetului, doar Capitala este pregătită să facă faţă "aplicaţiilor de mâine".

România se află printre cele mai dezvoltate ţări din lume din punct de vedere al penetrării internetului, dar şi a calităţii acestuia, arată un studiu realizat de Said Business School, Universitatea Oxford, în 72 de ţări şi 239 de oraşe. Dintre acestea 14 ţări sunt deja pregătite pentru "aplicaţiile de mâine" ale internetului, comparativ cu doar o ţară în 2008.

Din toate oraşele evaluate, 38 sunt pregătite să poată face faţă cerinţelor internetului de viitor, printre acestea numărându-se şi Bucureştiul. "Deocamdată, Bucureştiul este singurul oraş din România care corespunde acestor criterii, pe viitor sigur că vor fi şi altele", a declarat Cristian Popescu, director general Cisco România.

Fruntaşele au internet mai rapid de trei ori decât restul

Primele ţări care deja se pot lăuda cu faptul că internetul este ceva normal în gospodării sunt Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia. La acest capitol, Seul este oraşul cu cel mai bun scor din lume, la calitatea conexiunilor de broadband cu 97 de puncte din 100. În schimb, Japonia are cele mai multe oraşe din lume cu cea mai bună calitate a conexiunilor de internet, cu 3 oraşe - Nagoya, Yokohama şi Osaka, pe locurile 2, 3 şi, respectiv, 4.

În România, viteza medie de download este 13,8 Mbps, de aproape trei ori peste nivelul de acum doi ani, în timp ce viteza de upload este 5 Mbps, de trei ori peste nivelul de acum doi ani. În Coreea de Sud, liderul mondial, viteza este de 33,5 Mbps la download şi 17 Mbps la upload. În România, rata de penetrare a ajuns la 42%, în timp ce în Bulgaria este 20%, în Ungaria este 46%, iar în Grecia, 59%.

Internetul pe mobil "merge" doar în ţările dezvoltate

Din punct de vedere al internetului pe mobil, Suedia, Danemarca, SUA şi Spania sunt liderii mondiali. Suedia şi Danemarca sunt şi în grupul de lideri pentru conexiuni fixe broadband. Latenţa conexiunilor mobile broadband, unul dintre punctele slabe ale accesului mobil la internet, s-a îmbunătăţit cu 45% în doar un an, de la 1.313 ms la 724 ms. Viteza medie de download este acum 936 Kbps, în creştere cu 35% faţă de 2009, şi viteza de upload este acum de 277 Kbps, o creştere de 100% faţă de 2009.

"Calitatea conexiunilor mobile broadband variază foarte mult în funcţie de tehnologia folosită. Deşi, în medie, calitatea conexiunilor mobile broadband este mult sub cea a conexiunilor fixe, aproximativ 30% dintre utilizatori se bucură de viteze de download de peste 1,3 Mbps (pragul pentru aplicaţiile mobile de astăzi)", se mai arată în studiu.

Mai mult, 10% dintre utilizatori se bucură deja de viteze de download de 3,75 Mbps şi de upload de aproximativ 1 Mbps, şi de latenţă sub 110 ms. Un alt rezultat al studiului a fost că 4% dintre utilizatori au viteze medii de download de 7 Mbps, de upload de 1,7 Mbps şi latenţe sub 100 ms.

"Consumul video va ajunge în anul 2014 să reprezinte 90% din traficul de pe internet. Noile generaţii nu mai sunt interesate de conţinutul text." CRISTIAN POPESCU, director general Cisco România

TOP 10

Nivelul de creştere a penetrării internetului în teritoriu

Ne puteți urmări și pe Google News