Geoană muşcă botniţa pusă de Ponta

Geoană muşcă botniţa pusă de Ponta

Într-o scrisoare adresată liderilor PSD cu o zi înaintea Congresului, Mircea Geoană acuză practica "pusului botniţei în PSD". Este o trimitere aproape explicită la interdicţia de a mai vorbi pe care conducerea PSD i-a pus-o în urmă cu o lună şi jumătate.

Fostul şef al PSD şi-a explicat demersul prin faptul că a vrut să contribuie "la un Congres de succes şi la un partid care trebuie să revină rapid la guvernare'. Geoană pledează pentru înlăturarea "piedicilor interne şi externe din PSD" şi renunţarea la tentaţia a se da liber "la pusul botniţei la în PSD". Potrivit scrisorii de 33 de pagini, citate de Agerpres, Geoană acuză "renunţarea cu multă uşurinţă la iniţitativa supendarii şefului statului" şi militează pentru o păstrarea "unei relaţii privilegiate între PSD, PNL şi PC". De asemenea, în opinia sa "dialogul cu UDMR poate constitui şansa formării unei majorităţi parlamentare". "Raţionalitatea şi simţul electoral îi pot face pe conducatorii şi parlamentarii UDMR să fie mult mai atenţi la semnalele care vin din partea opoziţiei, dacă ele sunt clare şi arată determinare. O noua majoritate parlamentară este singura soluţie de a readuce România pe drumul corect, de a elimina măsurile anti-sociale ale actualului Executiv şi de a reda românilor şansa ieşirii din criza, prin declanşarea alegerilor anticipate", spune Geoană. "Oricât de mult ne place să negăm, PSD are în acest moment şi o serie de duşmani interni. Mai puţin persoane, cât mai mult mentalităţi şi practici, duşmanii interni sunt cei care ne fac să ne confruntăm cu riscul autosuficienţei şi cu iluzia că nu avem nevoie de parteneri şi de aliaţi. Există percepţia total greşită, că s-a ajuns prea departe cu democratizarea în partid, că e prea mult să ai alegeri interne în cadrul cărora fiecare membru să voteze pentru fiecare funcţie. Există tentaţia de a da liber la pusul botniţei în PSD, potrivit principiului că mai multă disciplină înseamnă mai puţină democraţie. La fel de greşită este opinia ca parlamentarii şi aleşii locali nu trebuie implicaţi mai mult în deciziile strategice din PSD", mai spune Geoană în scrisoarea către liderii PSD. Schimbările de strategie, criticate "Faptul că, în 2010, PSD a avut patru strategii diferite în doar 7 luni este un semnal de inconsecvenţă pentru alegători: iniţial am decis să aşteptăm alegerile parlamentare din 2012 şi erodarea naturală a PDL; apoi, am vorbit despre alegeri anticipate, dar despre intrarea la guvernare doar după ce acestea vor avea loc; ulterior, am fost de acord să fim parte a unui guvern de serviciu care să organizeze alegerile anticipate; în final, am adăugat planului guvernării perspectiva alegerilor prezidenţiale anticipate, în urma suspendării şi demiterii lui Traian Băsescu", a mai spus Geoană.

Acesta a adăugat că "lecţia tactică" de la episodul Legii pensiilor, arată că în acest moment preşedintele Traian Băsescu, dar mai ales PDL, "se tem în mod real de orice fel de alegeri, fie referendum, fie alegeri anticipate". "În aceste condiţii, PSD trebuie să utilizeze toate resursele pentru provocarea alegerilor anticipate. E de datoria acestui Congres să accelereze eforturile pentru a fi pregătiţi de astfel de alegeri. (...) Coordonarea acţiunilor opoziţiei în vederea adoptării moţiunii de cenzură şi asigurării unei noi guvernări este una din priorităţile PSD", consideră Geoană. El i-a îndemnat pe liderii PSD "să spună adevărul la Congresul PSD - că partidul nu este pregătit în acest moment de alegeri anticipate, în urma cărora să obţină peste 45% pentru a fi siguri că viitorul prim-ministru va fi un social-democrat"'. Dragnea: Geoană nu e normal la cap

O primă reacţie la scrisoarea lui Geoană a venit din partea lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD. Acesta consideră că numai un om care nu e normal la cap poate să acuze "pusul botniţei la PSD". "Nu am citit scrisoarea asta şi încerc să mă abţin să o comentez. Nu cred că cineva normal la cap poate să spună poată să spună acum în PSD că cineva are botniţă. Eu ştiu că toată lumea vorbeşte liber, a început să vorbească mai bine. Ce pot să constata e că în ultima perioadă PSD a devenit mai coerent, faptul că vorbeşti mai coerent este bine pentru partid, pentru că cetăţenii reuşesc să te perceapă. Faţă de varianta în care dimineaţă spui ceva, la prânz altceva şi seara ai uitat ce ai spus dimineaţa şi la prânz prefer varianta în care partidul e coerent şi consecvent în deciziile pe care le ia", a spus Dragnea.

Ne puteți urmări și pe Google News