Cei care obişnuiesc să fumeze în preajma copiilor, chiar dacă o fac într-o cameră separată, îi expun pe aceştia riscului să facă bronşite, astm, cancer pulmonar şi să moară subit.
Există trei situaţii în care copiii devin, fără voia lor, "fumători" pasivi: când mama fumează în timpul sarcinii, când o gravidă este, la rândul ei, fumătoare pasivă sau când copilul trăieşte într-o casă în care se fumează.
Medicii atrag atenţia că aparatul respirator al copiilor este nedezvoltat şi vulnerabil, iar micuţii riscă să moară subit în somn în primele luni de viată şi să stea lună de lună pe la uşile doctorilor pentru tratarea unor boli precum bronşitele, astmul şi chiar a unor probleme cardice.
De ce sunt mai expuşi copiii
Copiii aflaţi în preajma unui fumător inspiră atât fumul expirat de acesta, cât şi pe acela provenit de la ţigara aprinsă. "Fumul inspirat de fumătorii pasivi conţine peste 250 de substanţe chimice despre care s-a demonstrat că sunt toxice sau cancerigene, de la azotat de arseniu până la acid cianhidric. Concentraţiile multora dintre aceste substanţe sunt mai ridicate în cazul fumului inhalat de fumătorii pasivi decât al celui inhalat de fumătorii propriu-zişi", explică prof. dr. Ioan Stoicescu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucureşti.
Copiii sunt mai expuşi pericolelor fumatului pasiv întrucât aparatul lor respirator nu este pe deplin dezvoltat.
Fumătoarele riscă să nască înainte de termen
Mamele ce fumează în timpul sarcinii au riscuri mult mai mari să nască bebeluşi prematuri sau cu o greutate mică. Copiii născuţi astfel au cu 200-300 de grame mai puţin decât în mod normal şi pot avea ulterior deficit de creştere ca efect ale unei nutriţii şi oxigenări deficitare.
Un alt potenţial pericol îl reprezintă sindromul morţii subite. "Copilul este aparent sănătos la naştere, dar după una-două săptămâni moare subit, deseori în somn. De altfel, aceşti bebeluşi născuţi din mame fumătoare pot suferi de apnee obstructivă, adică episoade de sufocare în somn", adaugă Magda Ciobanu, medic pneumolog, specializat în renunţarea la fumat, la Institutul "Marius Nasta", din Bucureşti.
De asemenea, bebeluşii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii se pot naşte cu malformaţii congenitale, pot suferi de pusee de hipertensiune şi sunt predispuşi la îmbolnăviri în primul lor an de viaţă.
Pe de altă parte, mamele fumătoare îşi pot alăpta în siguranţă bebeluşii, deoarece prin lapte trece doar nicotina, care nu este cancerigenă şi care rareori poate provoca tulburări psihice. Gravidele fumătoare pasive au, de asemenea, o probabilitate de 2-4 ori mai mare de a avea copii cu o greutate mai mică la naştere. "Avorturile spontane şi sângerările reprezintă alte consecinţe ale fumatului pasiv la gravide. Şi nefumătoarele care devin fumătoare pe parcursul sarcinii au un risc crescut de a naşte înainte de termen", avertizează Magda Ciobanu.
"Fumul inspirat de fumătorii pasivi conţine peste 250 de substanţe toxice sau cancerigene. Concentraţiile multor substanţe sunt mai ridicate în fumul inhalat pasiv." PROF. DR. IOAN STOICESCU, medic pneumolog, Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti
CONSECINŢE ASUPRA SĂNĂTĂŢII COPIILOR
De la răceli mai dese la şuierat, bronhopneumonie, boli de inimă
La copiii care respiră în mod constant fum de ţigară se pot observa frecvent diverse forme de iritaţie a căilor respiratorii. Ei răcesc mai frecvent (cu tuse, expectoraţii), fac insuficienţă respiratorie, precum şi inflamaţii ale canalului auditiv sau amigdalite.
Micuţii pot face şi bronşită cronică, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă şi chiar cancer pulmonar. Şuieratul (cunoscut şi sub denumirea de wheezing), un alt efect al fumatului pasiv la copii, reprezintă o îngustare sau chiar o obstrucţionare parţială a căilor respiratorii.
"Alte afecţiuni pe care copiii le pot face, în afara celor respiratorii, sunt cele cardiovasculare, precum infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, toxicitatea fumului de ţigară agită copilul şi îi provoacă dureri de cap şi halucinaţii", subliniază profesorul de pneumologie Ioan Stoicescu.
Pentru a-şi proteja copiii, doctorii recomandă părinţilor să se lase de fumat sau cel puţin să fumeze în spaţii des chise şi nu în interiorul casei.
- Dacă vreţi sfaturi şi tratamente care să vă ajute să renunţaţi la ţigări puteţi suna gratuit la numărul 08008 STOP FUMAT (7867 38628).
- La adresa www.stopfumat.eu găsiţi contactele medicilor ce oferă consiliere antifumat în toată ţara.