Blaturile de la Dinamo, date în vileag de un fost angajat

Blaturile de la Dinamo, date în vileag de un fost angajat

Antrenorul Ion Manu demască sistemul clientelar care funcţionează la gruparea "câinilor". Tartorul este Tică Dănilescu, pe care Florin Cheran ar fi vrut, la un moment dat, să-l împuşte!

Secat de performanţe, atât la nivel de cluburi, cât şi la cel de echipe naţionale, fotbalul juvenil se depărtează de adevăratul sistem de valori, alunecând şi mai abitir în beznă. O decizie luată recent de conducerea clubului de fotbal Dinamo a determinat reacţia vehementă a unuia dintre cei vizaţi. Gruparea din Şoseaua Ştefan cel Mare s-a descotorosit recent şi de ultimul antrenor de la Centrul de Copii şi Juniori care a jucat fotbal la nivel profesionist (Liga I), Ion Manu, iar în locul fostelor glorii (Dumitru Moraru, Costel Orac şi Ionel Augustin) sau al celor care au mâncat fotbal pe pâine au fost aduşi profesori, aleşi după criterii hilare.

Aceştia sunt tineri absolvenţi ai unor facultăţi de sport, socotiţi tobă de teorie, dar pe care practica îi omoară, fiind deseori ironizaţi fiindcă "le trece mingea pe sub picior", când trebuie să le arate micuţilor câte un exerciţiu.

Spre deosebire de Dinamo, la Steaua, Victor Piţurcă a procedat exact invers: i-a dat afară pe "profesori" şi a adus la centru nume cu rezonanţă, care să fie modele pentru juniori.

S-a ajuns la situaţia aparent paradoxală ca bucureştenii să-şi dea copiii să înveţe fotbal la Sportul Studenţesc, club unde părinţii plătesc echipamentul şi cantonamentele, şi nu la Dinamo, unde, la vârstele mici, nu se percep taxe. Asta pentru că sistemul funcţionează în Regie şi scoate valori, în vreme ce în Şoseaua Ştefan cel Mare dă rateuri. Conform descrierilor, noul angajat de la Centrul de Copii şi Juniori al dinamoviştilor este o persoană supusă şi de preferat rudă cu familia lui Tică Dănilescu.

Şi-a cerut banii pe Tameş

Scăpat de încorsetări, antrenorul a ieşit la rampă şi a dezvăluit câteva dintre cauzele care întreţin cancerul la nivelul fotbalului juvenil. Folosind informaţii strânse din "câmpul muncii", tehnicianul nu i-a cruţat pe cei care au făcut din Dinamo propria afacere.

După 20 de ani petrecuţi în "Groapă", trecând prin vremurile în care pe gazonul din Şoseaua Ştefan cel Mare se încingeau grătarele cu mititei, Ion Manu a fost lăsat pe drumuri. Bănuieşte că i se trage de la faptul că nu s-a căciulit în faţa directorului sportiv Constantin Dănilescu, căruia nu i-a convenit că antrenorul a avut mai multe tentative de a obţine libertatea fiului său, Mihai (20 de ani), care nu era folosit de către "câinii roşii", dar nici nu era lăsat să plece la altă formaţie. Dănilescu îi mai poartă pică lui Manu şi fiindcă acesta obişnuia să-şi ceară drepturile.

Iată un exemplu, relatat chiar de Manu: "Am lucrat opt ani cu Iulian Tameş (n.r. - fost jucător la Dinamo, în prezent la FC Timişoara), iar când s-a transferat în Rusia, la Alania Vladikavkaz, am făcut un referat la FRF prin care îmi ceream, aşa cum credeam eu că mi se cuvine, un procent din formarea jucătorului. M-am întâlnit cu Dănilescu pe holurile federaţiei, care a început să ţipe la mine: «Ce, bă, nu ţi-ai luat salariul pentru cât ai muncit? Vrei bani în plus?». Asta e atitudine corectă?".

Anunţat de un coleg că a fost dat afară

Cum s-a făcut selecţia antrenorilor aduşi să formeze vi itorii dinamovişti, cum poţi rezista la Dinamo, pe cine trebuie să perii ca s-o duci bine? A răspuns antrenorul ieşit din sistemul care l-a alungat ca pe o măsea stricată. Manu a acceptat să dea în vileag blaturile de la Dinamo. Fuga de răspundere a şefilor este exemplară. Nu se ştie cine ia deciziile şi nici nu se oferă justificări. "Am fost anunţat de către un coleg, Ghiţă, că trebuie să predau grupa pe care o aveam. Nu de vreun şef.... Iar când m-am întâlnit cu Ion Moldovan, cel care conduce centrul, mi-a spus: «S-a luat decizia asta». Cine a luat-o, care au fost motivele, în condiţiile în care există cel puţin o grupă de copii care nu are antrenor în acest moment? Nu mi s-a dat nicio explicaţie. Când am venit la Dinamo, acum 20 de ani, şi am participat la prima şedinţă la club, eram un nimeni. Stăteam la masă cu Frăţilă, Pârcălab, Vaişcovici, pe atunci antrenori la centru. Aveai ce învăţa de la aceşti oameni, care au jucat fotbal. Acum nu mai are cine să le arate copiilor. Le-am spus celor care conduc centrul: «Teorie aveţi, dar probleme vor fi când va trebui să loviţi mingea»... Mi-au dat dreptate".

"Dacă e linişte, nu înseamnă că lucrurile merg bine"

Concluzia lui Ion Manu, omul pe care Dinamo l-a deposedat de un salariu lunar de 2.000 de lei şi de bucuria de a forma jucători, este pesimistă: "N-o să schimb nimic cu asta. Roata se va învârti în continuare la fel ca şi până acum. Am vrut doar să trag un semnal de alarmă, să arăt că la Dinamo, chiar dacă e linişte, nu înseamnă că lucrurile merg bine!".

"Când am venit la Dinamo, acum 20 de ani, şi am participat la prima şedinţă la club, eram un nimeni. Stăteam la masă cu Frăţilă, Pârcălab, Vaişcovici.", ION MANU, fost antrenor la Dinamo

"Tică Dănilescu taie şi spânzură la Dinamo! Când era la Steaua, îi înjura de mama focului pe miliţieni, cum ne spunea el. Acum ia pensie de la miliţieni!", ION MANU, despre Tică Dănilescu

DESPRE DĂNILESCU "Îi înjura de mama focului pe miliţieni! Acum ia pensie de la ei!"

Capul răutăţilor la Dinamo este indicat Constantin Dănilescu, arătat cu degetul de cei care nu fac parte din "gaşca" lui. Lui Dănilescu i se reproşează "politica de cadre" impusă la Dinamo. Dat afară de la Steaua în 1999, oficialul a fost adus la Dinamo de Cornel Dinu, cu care este prieten şi cu care a fost coleg de bancă în şcoala generală.

"Tică Dănilescu taie şi spânzură la Dinamo! Când era la Steaua, îi înjura de mama focului pe miliţieni, cum ne spunea el nouă pe atunci. A fost dat afară de Steaua şi trecut în rezervă de Armată, apoi a fost reactivat la noi, unde s-a pensionat. Acum ia pensie de la miliţieni!", acuză acelaşi Manu, care remarcă faptul că până şi Cornel Dinu a fost tras pe linie moartă la Dinamo: "Procurorul mai vorbeşte cu voi, ziariştii. În rest, nu este băgat în seamă de nimeni la club. La aşa ceva s-a ajuns la Dinamo".

Ameninţarea lui "Vava"

Atât de înverşunate sunt fostele glorii ale clubului Dinamo faţă de "intruşii" din familia Dănilescu încât, povestesc aceştia, Florin "Vava" Cheran, fost jucător şi antrenor al "câinilor", a ameninţat că-l împuşcă pe oficialul dinamovist! Cândva "secund" al lui Mircea Lucescu, "Vava", dat afară deunăzi de la federaţie, are de mai mulţi ani permis portarmă.

"Am avut acea izbucnire când Dudu Georgescu, despre care se ştie câte a făcut pentru Dinamo, a revenit în România, a mers la club, dar nu i s-a dat niciun post de antrenor la centru, dar se găsise acolo loc pentru băiatul lui Dănilescu, care este stelist. E o nenorocire ce se întâmplă acum la Dinamo. Am dreptul să port armă. Am fost pensionat cu gradul de colonel, aşa că am dreptul, la o adică, şi la cal, la sabie...", a detaliat ieri Florin Cheran.

1999 este anul în care Tică Dănilescu a fost dat afară de la Steaua. Prietenul Cornel Dinu l-a adus imediat în "bârlogul" marii rivale

DOMNUL GOE

Fiul lui Tică Dănilescu are parte de un tratament preferenţial faţă de ceilalţi tehnicieni. Grupa pe care o antrenează efectuează deplasări cu avionul

Explicat prin dorinţa de a împrospăta sângele la Dinamo, experimentul adu cerii unor "profesori" este doar o formă de a ascunde intenţii deloc curate. Antrenorii aflaţi acum la club sunt înrudiţi între ei! "Sorin Popescu este naşul lui Cătălin Dănilescu, fiul lui Tică Dănilescu şi totodată antrenor la Dinamo. Ilie Alexe, dat afară de Piţurcă de la Steaua şi adus la Dinamo, este, la rândul lui, naşul lui Sorin Popescu", descrie Manu tabloul de familie.

Cătălin Dănilescu, campion în sezonul trecut cu grupa 1993, are un tratament aparte faţă de restul "amărăştenilor". Deşi a pătat blazonul clubului (a omorât cu maşina un bătrân pe trecerea de pietoni, dar a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare), "Domnul Goe" este ţinut în puf, iar de asta are grijă din plin tatăl său.

"Grupa lui Cătălin a făcut două săptămâni cantonament la Săftica, în condiţiile în care alţi copii abia prind o zi-două de pregătire acolo. Iar o deplasare la Timişoara, pentru un meci, s-a făcut cu avionul, lucru de care n-a beneficiat nicio altă grupă de copii. Iar acum se laudă că este campion al României, că are rezultate. Cu asemenea condiţii, poate şi alţii ar fi ieşit campioni cu grupele lor", dezvăluie acelaşi Manu.

Tică Dănilescu s-a apărat ieri: "Deplasarea cu avionul ne-a costat mai puţin decât dacă s-ar fi făcut cu autocarul. Întoarcerea s-a făcut imediat după meci, altfel ar fi fost nevoie de nopţi de cazare în plus. Totul a fost aprobat de domnul Borcea".

Jucători care n-au loc nici la Divizia D

Manu acuză faptul că la Dinamo sunt menţinuţi juniori fără şanse de progres. "Sunt jucători care au făcut opt-nouă ani de juniorat la Dinamo, apoi nu au avut loc nici la echipe din Divizia D. De ce sunt ţinuţi la Dinamo aceşti copii, dacă nu au valoare? Apoi aceştia spun că au jucat la Dinamo. Nu, au trecut pe la Dinamo, nu au jucat".

Jucătorii sunt impuşi de alte criterii, la presiunile impresarilor, şi nu de propria lor valoare. "Dacă n-ai un impresar şi relaţii foarte bune, nu poţi face nimic! Altfel, cum se explică faptul că, la unele meciuri ale celor de la Dinamo II, au fost partide în care nu era niciun jucător crescut de Dinamo! Sportul Studenţesc scoate jucători fiindcă nu e Dinamo! Dacă regulamentul n-ar impune existenţa a cinci grupe de copii şi juniori, Dinamo ar renunţa la centru. L-ar desfiinţa, aşa cum a vrut să facă Ioan Becali în perioada în care a fost preşedinte de club! La Dinamo se pune o presiune falsă. Se vrea an de an titlul la copii şi juniori, dar nu există niciun fel de condiţii, nici măcar pentru antrenamente decente. Este un teren sintetic în incita complexului, care vara se încinge, după ora 11.00, încât nu se poate juca pe el. Plus că se fac diverse combinaţii. Doar anumite grupe de copii sunt sub titulatura Dinamo, unele sunt trecute la AS Team. La această societate sunt băgaţi diverşi conducători, deci tot Dinamo e!", zice Manu.

Şi ceilalţi conducători de la Dinamo au interferat cu munca antrenorilor. Cristi Borcea, care mai nou obişnuieşte să-şi bombardeze antrenorii cu telefoane, pentru a le da "indicaţii tactice", folosea la început metode mai fine. Nu trasa sarcini explicite, ci doar dădea de înţeles că anumiţi copii trebuiau urmăriţi mai atent decât alţii.

Sfaturi de la Borcea: "Vezi ce poţi să faci!"

"Pe Cristi Borcea îl ştiu din prima zi în care a venit la Dinamo. Era cu Cornel Dinu, ducea un diplomat. În decursul anilor m-a chemat de două-trei ori la el în birou, în probleme legate de anumiţi juniori. Îmi zicea: «Manolo, te rog, vezi ce poţi să faci!»". Dacă răspunsul meu era negativ, copilul nu era oprit. Nu consider că s-a băgat peste mine, fiindcă nu mi-a impus jucători", ne-a spus antrenorul pus pe liber.

"Activitatea mea poate fi analizată de domnii Badea şi Borcea, nu de unii care au un dinte împotriva mea. De 11 ani, eu îmi fac treaba onest la Dinamo.", TICĂ DĂNILESCU, director sportiv la Dinamo

"Contractul domnului Ion Manu a expirat. Asta e explicaţia. Eu am simpatie faţă de muncă şi de corectitudine, nu faţă de o persoană sau alta.", TICĂ DĂNILESCU, angajat de 11 ani al "câinilor"

Ne puteți urmări și pe Google News