Recolta de grâu va scădea din cauza ploilor abundente până la circa 3 tone/ha, de la circa 5 tone/ha, anul trecut. În consecinţă, pâinea se va scumpi deoarece vom apela la importuri.
Ploile din ultimele săptămâni au înecat la propriu recoltele de grâu din mai multe zone ale ţării. Agricultorii afirmă că ne putem aştepta şi la o scumpire a pâinii. Unul dintre agricultorii de talie mare ai României, Culiţă Tărâţă, spune că schimbări de preţ vor avea loc chiar în viitorul apropiat.
"Sigur vor fi influenţe mai ales că ploile au fost în toată ţara, nu pot să estimez acum exact, deoarece nu avem o cifră legată de producţia generală. Spre exemplu, la mine, la cereale estimam o recoltă de 7,5 tone pe hectar. Acum, după ploi, dacă scot 4-4,2 tone o să fiu norocos", susţine Culiţă Tărâţă.
Din cele aproape nouă milioane de hectare de culturi, 5% au căzut victime vremii, multe dintre ele fiind culturi de cereale. Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, spune că din cauza ploilor atât cantitatea, cât şi calitatea grâului au scăzut.
"Vom fi nevoiţi să creştem preţul pâinii dacă va scădea calitatea grâului, pentru că ne vor creşte costurile şi nouă. Deocamdată, cu grâul pe care îl avem putem spune că preţul se va menţine, acum să vedem cum este noul grâu. Producătorilor le-au scăzut cantităţile de grâu la hectar cu o tonă-o tonă jumătate faţă de anul trecut", ne-a mai spus Aurel Popescu.
Previziuni sumbre pentru recolta finală
Potrivit lui Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar, nu se ştie dacă în acest an vom reuşi să obţinem o recoltă la grâu de 3 milioane de tone. Anul trecut, România a avut o producţie de 5,2 milioane tone.
În 2009, aveam nevoie de 2,8 milioane de tone de grâu de calitate bună pentru a acoperi nevoia de consum a ţării, însă în 2010 va trebui să importăm, spune reprezentantul fermierilor. "Dacă, anul trecut, marii agricultori se lăudau cu o recoltă de 4,8–6,8 tone/ha, anul acesta maximumul va fi de 3,8 tone/ha şi asta pornind de la 2 tone/ha", a mai spus Nicolae.
Fondul de Garantare a Creditului Rural afişa pe site-ul propriu un preţ de 50 bani/kg la grâu pentru cei care-l depozitează prin programul "Primul Siloz". În schimb, pe site-ul Ministerului Agriculturii erau publicate preţurile din pieţele din România pentru această cereală.
În judeţul Hunedoara este cel mai scump - până la 1,1 lei/ kg, urmat de Maramureş, Tulcea şi Sălaj cu un maximum de 1 leu/kg. În restul judeţelor cu mari suprafeţe de grâu cultivate, preţul este între 45 şi 50 de bani pe kilogram.
Cerealele sunt îmbibate în apă
"Îmi este foarte greu să dau un preţ acum pentru grâu sau pentru cât va ajunge pâinea", mai spune Nicolae. El nu se aşteaptă la nimic bun, având în vedere că "grâul a început să încolţească în spic din cauza ploilor". Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) spune că vom pierde o parte din recoltă din cauza lipsei dotărilor, în principal a combinelor şi a spaţiilor de depozitare.
"Cei care au combine îşi vor recolta primii grâul, astfel că o parte din cei care n-au nici nu cred că vor putea să-şi adune producţia de pe câmp, dacă mai continuă această vreme. În plus, acum grâul are o umiditate foarte mare, de 22%, în loc de maximum 15%, cât ar trebui să aibă în mod normal", a mai spus Sitaru. El crede că lipsa grâului de pe piaţă nu va influenţa preţul pâinii în toamnă.
PE ZONE
Cât costă grâul pe principalele pieţe din ţară
SCADE PRODUCŢIA
Porumbul şi floarea-soarelui, afectate
Dacă dintre toate recoltele autohtone cerealele au fost cele mai afectate, agricultorii nu văd cu ochi buni nici producţiile de porumb sau floarea-soarelui.
Pe lângă acestea, în Dobrogea, fermierii se plâng că o parte dintre culturile de mazăre le-au rămas în câmp.
"Şi la orz şi la rapiţă situaţia este la fel ca la grâu", spune Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.
Pe de altă parte, Nicolae Sitaru, şeful LAPAR, ne-a declarat că regretă faptul că românii nu au cultivat în acest an mai mult porumb, după ce s-au lăsat influenţaţi de experienţele din anii trecuţi.
"Mulţi au fost sfătuiţi să nu mai cultive porumb, pentru că nu vor scoate recolte bune din cauza secetelor care vor urma. La floarea-soarelui este cam aceeaşi situaţie. Aici, în schimb, aceasta este supusă unui pericol mai mare de îmbolnăvire din cauza acestor ploi", afirmă Sitaru.
Scade puterea de cumpărare a românilor
Pe lângă o recoltă destul de slabă, fermierii se vor confrunta şi cu o scădere a puterii de cumpărare a românilor, odată cu tăierea salariilor angajaţilor în sectorul bugetar. Asta în paralel cu decizia guvernanţilor de majorare a taxei pe valoarea adăugată de la 19% la 24%.
Soarta fermierilor este pecetluită, dacă ţinem cont că o parte dintre aceştia nu au un spaţiu unde să-şi poată depozita producţia. Astfel, puţina recoltă pe care o vor avea vor trebui să o vândă cât mai repede pentru a nu se strica.
Această situaţie îi va forţa să se grăbească să comercializeze totul la un preţ cât mai mic, fapt care îi avantajează pe intermediarii din România.