Eseu despre rosul unghiilor

Eseu despre rosul unghiilor

Masteranzii de creative writing de la Catedra de limba engleză a Universităţii de Vest, din Timişoara, citesc în public, în fiecare duminică, spre bucuria şi plăcerea audienţei de ocazie.

În fiecare duminică, zeci de tineri participă la sesiuni de lecturi publice, într-un local de pe malul Begăi care promovează unicul master din România ce formează scriitori, creative writing.

Lecturi în ritm rapid

I-am găsit pe cei aproximativ 30 de tineri în clubul Manufactura. Cu beri, sucuri sau cafele în faţă, unii cu ţigările aprinse, savurează fiecare cuvânt rostit la microfon. Sunt ochi şi urechi la lectura unei tinere, despre "comunitatea spermatozoizilor", şi aplaudă frenetic, şocaţi de text.

Urmează o alta, care citeşte, de data asta în limba engleză, ceva despre Sherlock Holmes. Fiecare sesiune de citire durează maximum cinci minute. Totul se desfăşoară într-un ritm ultrarapid. Apoi, Natalia spune "I’m going to read in Romanian" şi dă glas unui eseu despre cum este să îţi rozi unghiile. "Unghii. Le aud cum cresc. Zzz...". Până şi barmanul e extaziat de literatură şi aplaudă în rând cu ceilalţi.

Către final, Claudia Doroholschi, una dintre dăscăliţele masterului, o tânără uşor de confundat cu studenţii ei, citeşte un text spumos, despre întâlnirea dintre un taximetrist şi un travestit.

Lecţii pentru tehnica scriiturii

Creative writing, masterul de scriere creatoare, singurul de acest gen din România, este organizat de Catedra de limba engleză a Universităţii de Vest şi se adresează viitorilor scriitori, profesori şi editori. Înfiinţat în anul 2004, masterul este rezultatul unui proiect mai amplu iniţiat de Consiliul Britanic în Slovacia, menit să introducă dimensiunea creativă în predarea limbii engleze în Europa de Est.

Astfel, masterul oferă cursuri de literatură contemporană în limbile engleză şi română, ateliere de poezie, proză şi scenariu de film, redactare şi publicare, creative writing ca tehnică de predare a limbilor străine.

"Lumea, când aude de acest master, crede că trebuie să fii neaparat scriitor ca să participi. Ideea e invers. Noi vedem scriitura departe de imaginea în care vine muza, ci ca pe o deprindere pe care o poţi învăţa. Sunt tehnici care se deprind, iar la finalul masterului poţi să apreciezi dacă o carte e bine sau prost scrisă. Practic, nu trebuie să ai neapărat talent, să fii geniu sau să ai experienţă anterioară de creative writing pentru a te completa cu acest master", explică Adela Ardereanu, una dintre absolventele acestui an.

Dimensiunea practică a masterului de scriere creatoare are o pondere foarte importantă. Mare parte din cursuri sunt ateliere, seminarii şi evenimente interactive menite să încurajeze învăţarea prin discuţii, dezbateri şi experienţă directă.

"Masterul m-a coborât cu picioarele pe pământ"

Altă absolventă, Andrada Jichici, povesteşte cum masterul i-a schimbat viaţa. Chiar dacă lucrează ca specialist marketing on-line, participă la concursuri literare pentru că-şi doreşte să devină o scriitoare cunoscută. Ea spune că masterul "vinde" ponturi despre scriitură, dă "reţete".

"Până să fac masterul, nu m-am gândit niciodată serios să scriu sau măcar că aş putea scrie, doar idolatrizam marii scriitori. Masterul m-a coborât cu picioarele pe pământ, pentru că m-a învăţat tehnici folosite de scriitori, pe care le pot folosi şi eu. De exemplu, în loc să scrii «personajul stă într-un colţ şi e foarte timid», înveţi să te gândeşti cum «arată» timiditatea, pornind de la ideea că a spune cuiva «X e timid » nu are o prea mare reprezentare. Atunci te gândeşti cum arată X care e timid şi se naşte enunţul creativ: «X stă într-un colţ, e roşu la faţă şi se uită în pământ»", spune tânăra, care are deja prima carte în pregătire, cu mai multe povestiri finalizate şi altele în lucru.

UTIL

Masterat de scriere creativă

  • ADMITERE: Examenul de admitere - în perioada 15-19 iulie
  • CERINŢE: Pentru înscriere sunt necesare diploma de licenţă (orice specialitate) şi cunoştinţe de limba engleză (upper intermediate-advanced)
  • TAXA: Pentru locurile "cu taxă", se plătesc 3.000 de lei anual
  • INFORMAŢII: Mai multe informaţii pe www.masterat.timword.ro şi pe pagina de Facebook Creative Writing M.A. Timişoara

Ne puteți urmări și pe Google News