Referendum printre deputaţi pentru mutarea de la hotel

Referendum printre deputaţi pentru mutarea de la hotel

Conducerea Camerei a tăiat, ieri, 17 milioane de lei din bugetul instituţiei pe 2010, dar a amânat subiectul cel mai spinos: reducerea cheltuielilor de cazare la hotel.

Şefii Camerei au decis ca fiecare să-şi întrebe deputaţii în cadrul şedinţelor de grup ce reducere li s-ar părea suportabilă.

Şefii Camerei se tem de o nouă răstignire

În jur de 200 de deputaţi sunt cazaţi la hotelul Marriott din Bucureşti, nota de plată fiind de 19 milioane de lei anual. O soluţie ar viza instituirea unui plafon pentru cazare în jur 5.000 de lei lunar, cu 4.000 mai puţin decât în prezent, iar aleşii să-şi găsească singuri cazare.

Şefa Camerei, Roberta Anastase, a avansat soluţia consultării grupurilor parlamentare. „Eu simt că cei care suferă cel mai mult de pe urma acestor lucruri sunt parlamentarii înşişi”, a mărturisit Anastase.

„Problema cazării este una delicată, eu zic să o discutăm în fiecare grup în parte”, a spus şi liderul deputaţilor PDL Mircea Toader. Colegul său de partid Sever Voinescu s-a arătat sceptic, amintind eşecul unei dezbateri mai vechi pe această temă. „Am propus acest lucru grupului şi am fost răstigniţi”, şi-a amintit acesta. Propunerea a fost criticată şi Eugen Nicolăescu (PNL), care a acuzat-o pe Roberta Anastase de tărăgănarea unei decizii.

S-au ataşat de camere

Mai mulţi deputaţi, în special din grupul PDL, le-au spus şefilor Camerei că se opun mutării de la hotel. „Unii parlamentari au spus că le este greu să plece din camerele respective pentru că au făcut amenajări”, a fost una din explicaţiile amânării unei decizii.

Deputaţii mai au o nemulţumire: tăierea cu 25% a indemnizaţiilor (în prezent de minimum 5.000 de lei), care va fi operată de guvern, le va afecta suma forfetară (echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate). Ei iau în calcul şi varianta de a modifica statutul parlamentarilor, astfel încât suma forfetară să rămână cea actuală.

CHELTUIELI CU PERSONALUL

Eurodeputaţii şi-au alocat mai mulţi bani

Parlamentarii europeni au convenit, miercuri, să-şi suplimenteze fondurile alocate pentru cheltuielile cu personalul, în condiţiile în care cetăţenii statelor comunitare acceptă cu dificultate măsurile de austeritate adoptate de guverne pe fondul crizei, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Eurodeputaţii au susţinut, înaintea votului, că este nevoie de mai multe fonduri pentru a face faţă activităţii suplimentare desfăşurate conform Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

Aprobând raportul europarlamentarului slovac social-democrat Vladimir Manka, privind suplimentarea bugetului pe 2010 al Parlamentului European (PE) cu 9,4 milioane de euro, plenul a anunţat că este hotărât să-şi asume noi responsabilităţi şi activităţi legislative. Potrivit sursei citate, fondurile pot fi folosite numai pentru a mări salariile personalului PE sau pentru a face angajări.

Bugetul alocat lunar personalului fiecărui europarlamentar era de 17.540 de euro, înaintea suplimentării. Unii europarlamentari au avertizat însă că decizia nu va fi văzută cu ochi buni de cetăţeni. (Paul Ciocoiu)

Ne puteți urmări și pe Google News