Craiova, „locul de unde trebuie să fugi cât mai departe”
- Adam Popescu
- 19 mai 2010, 21:22
Rapsodul Tudor Gheorghe nu s-a născut în Craiova, ci la Podari, la câţiva kilometri de capitala Băniei. Cu toate acestea, sufletul îi este craiovean. Pentru campania "Oraşul de vis", şi-a amintit cu nostalgie despre tinereţea cu aer boem petrecută în urbea oltenească.
evz.ro: Cum vă amintiţi tinereţea în Craiova? Care sunt locurile şi evenimentele cărora le păstraţi cele mai frumoase amintiri? Tudor Gheorghe: Când vorbesc despre Craiova şi despre tinereţea mea, îmi vin în minte celebra grădină Sfântul Dumitru, grădina adolescenţilor de pe vremea mea, unde ne întâlneam cu fetele şi cântam. Îmi amitesc, de asemenea, de Strada Unirii, unde era promenada, şi de piaţa veche, un loc pe lângă care nu poţi să treci nepăsător. Să nu uităm şi Parcul Romanescu, cel mai frumos din Europa. Referitor la cel mai frumos loc din Craiova, mi-e greu să numesc unul.
Cum erau oamenii şi cum îi regăsiţi astăzi? Ca în toată ţara, şi în Craiova exista înainte o elită de oameni, intelectuali care se plimbau cu eleganţă prin oraş. Eu am mai prins acea perioadă în care, în Bănie, domnea o atmosferă mondenă. Erau personalităţi precum maestrul Nedeianu (actorul Manu Nedeianu care, „chemat expres” de la Bucureşti, a jucat mulţi ani pe scena teatrului „Elena Teodorini” din Craiova – n.r.), domnul profesor Maciste (director al liceului Carol I din Craiova n.r.) care aveau orele lor de promenadă şi alături de care cucoanele îşi etalau ţinutele elegante.
Îmi amintesc şi de celebrul restaurant „Minerva”, întotdeauna plin, unde oamenii veneau şi mâncau la prânz, unde noi, actorii, ne întâlneam, după premieră. Spun asta pentru că atunci, deşi aveam un salariu mic, de absolvent, ne permiteam să mergem în fiecare lună la restaurant.
Craiovenii de atunci alcătuiau o lume de boieri rămaşi în secolul acesta, boieri de spirit, întrucât ceilalţi erau deja în puşcărie. Acum, aceştia s-au dus, iar locul lor a fost luat de mârlănie, care domneşte nu numai în Craiova, ci în toate oraşele ţării.
Dacă aţi fi ghid în Craiova, ce ai recomanda vizitatorilor? Dacă aş fi ghid, i-as lua de mână pe turişti şi i-as duce undeva unde nu ştie lumea, să le arăt faţa nevăzută a Craiovei: un oraş de bani, nu doar în sensul istoric al cuvântului. Fostă regiune cu mare putere financiară, urbea din Bănie are acum nişte case absolut superbe, dar fără o gândire arhitecturală. Craiovenii nu au păstrat o ordine arhitectonică a oraşului, ci şi-au sădit aiurea casele, care mai de care mai frumoase, cu arhitectură franţuzească de secol XIX, ascunse însă printre căsuţe nenorocite.
Prin ce se remarcă Craiova, atât la modul pozitiv, cât şi cel negativ? Toate oraşele au acelaşi destin, lumea rafinată a dispărut şi s-a umplut de mârlănie. Asta se poate vedea şi la Craiova. Este un fenomen general. Să spun un lucru bun... nu pot să spun nimic.
Ce îi lipseşte oraşului dumneavoastră şi cum s-a schimbat el peste timp?Craiova are aceeaşi problemă ca întreaga ţară: îi lipseşte rafinamentul. Acesta numai există şi nu o să mai fie. Nu îţi mai este drag să te plimbi pe străzile principale, pentru că te împiedici de gumă, scuipat, chiştoace se ţigări, înjurături şi mârlănie. Mi-e dor de boierii Craiovei!
Ce nu prea ştim despre Craiova? Oamenii nu ştiu cât de frumos este parcul din oraş şi cât de multe lucruri bune a făcut primarul atât de blamat, Solomon. În ceea ce priveşte legendele locale, ne-ar trebui foarte mult să vorbim. Una despre care îmi amintesc în acest moment este legată de versurile lui Macedonski şi de originea numelui oraşului: „Ieşind din balta Craioviţei, unde-a fost crai Ioviţă”. Vă rog să vă definiţi oraşul în câteva cuvinte. Despre Craiova, în cele mai puţine cuvinte nu poţi să spui decât că este locul de unde trebuie să fugi cât mai departe. În campania "Oraşul de vis" s-au alăturat, până în acest moment, artişti şi vedete locale din: Arad (Adi Despot), Bacău (Monica Columbeanu), Braşov (Victor Socaciu), Brăila (Nicu Alifantis) Cluj-Napoca (Florin Piersic) şi Constanţa (Costi Ioniţă). Intră şi votează oraşul tău preferat. Care dintre cele 15 municipii alese în această competiţie merită titlul de "Oraş de vis"?
Fiecare vot şi notă a evaluării contează în topul final. Campania a început pe 6 aprilie, cu oraşul Arad şi se va încheia în luna august. Au mai rămas încă opt oraşe de parcurs: Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti.