Teheranul acceptă un schimb de uraniu contestat în Israel

Teheranul acceptă un schimb de uraniu contestat în Israel

Acordul în domeniul nuclear încheiat ieri de Iran, Turcia şi Brazilia este denunţat de statul evreu drept un mijloc prin care regimul iranian încearcă să înlăture temporar riscul sancţiunilor.

Relaţiile dintre Ankara şi Ierusalim riscă să se deterioreze şi mai mult după încheierea, ieri, a unui acord între Iran, Turcia şi Brazilia, care prevede operarea pe teritoriul turc a unui schimb de uraniu, o nouă încercare a regimului de la Teheran de a diminua temerile Occidentului privind activităţile sale nucleare.

Potrivit documentului, semnat în prezenţa preşedinţilor iranian Mahmoud Ahmadinejad, a celui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi a premierului turc Recep Tayyip Erdogan, Iranul urmează să trimită în Turcia 1.200 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit (3,5 la sută) şi să primească la schimb, în decurs de un an, 120 de kilograme de combustibil puternic îmbogăţit (20 la sută). Teheranul nu va re nunţa însă la propriul proces de îmbogăţire a ura niului, a anunţat diplomaţia iraniană.

„Iranienii au manipulat”

Statul evreu a reacţionat imediat, calificând acordul, prin vocea unui oficial rămas sub anonimat, drept un mijloc prin care Teheranul trage de timp în încercarea de a evita noi sancţiuni ONU. „Iranienii au manipulat Turcia şi Brazilia lăsând doar impresia că acceptă îmbogăţirea unei părţi a uraniului său pe teritoriul turc”, a explicat oficialul israelian controversatul acord.

Statul evreu speră ca Naţiunile Unite să adopte un nou set de măsuri mult mai stricte împotriva Iranului în urma refuzului de a-şi sista activitatea nucleară. Documentul semnat ieri ar putea zădărnici, cel puţin pentru o perioadă, lobby-ul intens făcut în acest sens de Israel. În paralel, Statele Unite, promotorul celui de-al patrulea pachet de sancţiuni, se află pe ultima sută de metri a negocierilor cu membrii Consiliului de Securitate al ONU.

Retorica Ierusalimului cuprinde şi trimiteri la un eventual atac aerian asupra centrelor nucleare iraniene. Nu mai târziu de săptămâna trecută, vicepremierul israelian, Moshe Ya’alon, a avertizat că statul evreu dispune de capacitatea tehnico-militară de a ataca Iranul.

Deşi preşedinţia braziliană a calficat acordul drept o „victorie a diplomaţiei”, oficialii occidentali nu s-au lăsat impresionaţi. „Poziţia noastră nu s-a schimbat: suntem în continuare foarte preocupaţi de programul nuclear iranian”, a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

„Iranienii au mai făcut astfel de scene în trecut pentru a reduce tensiunea şi riscul de sancţiuni, iar apoi au uitat să mai treacă la fapte.“, OFICIAL ISRAELIAN

Ne puteți urmări și pe Google News