Liberal-democraţii britanici au pâinea şi cuţitul noii guvernări
- Adam Popescu
- 7 mai 2010, 21:39
Partidul Liberal-Democrat din Marea Britanie, clasat pe locul trei în alegerile legislative de joi, este cel care va hotărî structura viitoarei guvernări, în pofida unui rezultat dezamăgitor.
Deşi conservatorii au câştigat scrutinul, principalul partid de opoziţie nu a obţinut o majoritate absolută, fiind nevoit astfel să înceapă negocieri pentru formarea unei coaliţii de guvernământ.
Formaţiunea condusă de David Cameron a obţinut, potrivit rezultatelor parţiale, 305 mandate (36,1 la sută), în timp ce Partidul Laburist, la putere în Marea Britanie din 1997, şi-a adjudecat 258 de locuri în Camera Comunelor (29,1 la sută). Pe locul trei s-au clasat liberal- democraţii conduşi de Nick Clegg, cu 57 de mandate (23 la sută).
Curtat atât de laburişti, cât şi de conservatori, liderul liberal-democrat a anunţat, astăzi, că va demara negocieri cu formaţiunea condusă de David Cameron.
„Am spus că orice partid care acumulează cele mai multe voturi şi mandate, deşi nu obţine majoritatea absolută, are prioritate pentru a încerca să guverneze, fie singur, fie aliindu-se cu alte partide şi îmi păstrez această poziţie”, a declarat Clegg. Cameron i-a răspuns cu „o ofertă deschisă şi complexă” de asociere la guvernare. „Vreau să lucrăm împreună pentru a rezolva problemele importante şi urgente ale ţării”, a subliniat liderul con servator, citat de BBC.
În replică, premierul laburist în exerciţiu, Gordon Brown, a afirmat că aşte aptă pentru moment rezultatele negocierilor dintre liberal-democraţi şi conservatori, subliniind însă că este dispus să discute cu Nick Clegg în cazul unui eşec al acestor tratative, relatează Sky News.
Mandate pierdute în scandaluri
Scandalul cheltuielilor decontate de mai mulţi parlamentari, care a zguduit anul trecut clasa politică britanică, a făcut joi primele victime din punct de vedere electoral.
Fostul ministru britanic de interne Jacqui Smith, al cărei nume a fost vehiculat în acest context, a pierdut mandatul de deputat în fa voarea rivalului conservator.
Jacqui Smith, în vârstă de 47 de ani, care a decontat timp de şase ani suma de 116.000 de lire sterline, a demisionat în iunie 2009 din funcţia de ministru. Ea a fost pusă într-o situaţie stânjenitoare după ce a solicitat decontarea abonamentului de televiziune prin cablu, care includea şi un program cu filme pentru adulţi.
Liberal-democratul Lembit Opik a fost de asemenea înfrânt în alegeri, el fiind cunoscut pentru activităţile sale extracurriculare, de la asteroizi până la relaţia amoroasă cu una din membrele for maţiei Cheeky Girls, originare din România.
Opik a înregistrat o îngrângere spectaculoasă, pierzând la o diferenţă de 1.000 de voturi.