Fructele şi legumele nu ne apără de cancer

Fructele şi legumele nu ne apără de cancer

Consumul regulat de fructe şi legume are doar foarte mic impact în ceea ce priveşte protejarea împotriva cancerului, arată un studiu recent la care au participat peste 500.000 de europeni.

Întreaga mitologie cu privire la legumele şi fructele care protejează organismul de diferite forme de cancer a fost răsturnată de cercetarea internaţională care demonstrează că, în astfel de cazuri, boala poate fi prevenită numai în proporţie de 2,5%. Cu toate acestea, experţii subliniază că aportul regulat de fructe şi legume reprezintă un factor important pentru menţinerea unui organism sănătos. În 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda populaţiei să consume zilnic cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, pentru a preveni cancerul, dar şi alte boli cronice. Îndemnul a dat naştere la numeroase campanii de sănătate publică, mai ales în ţările dezvoltate. Acest din urmă studiu, la care au participat voluntari din zece ţări europene, confirmă că asocierea dintre aportul de fructe şi legume proaspete şi reducerea posibilităţii de a face cancer este irelevantă. Echipa de cercetători condusă de specialişti de la Şcoala de Medicină Muntele Sinai din New York au ţinut cont, în cadrul studiului, şi de alţi factori determinanţi pentru stilul de viaţă al subiecţilor, precum fumatul sau exerciţiul fizic. Concluziile stabilite de aceştia au fost de-a dreptul surprinzătoare: nu s-a putut demonstra că există o reducere semnificativă a riscului de cancer la acele persoane care adoptaseră regimul alimentar indicat în 1990 de către OMS, însă  s-a dovedit că aceia care consumă mai multe fructe şi legume au o viaţă mai sănătoasă din mai multe puncte de vedere. Fructe şi legume pentru protecţie

În cazul celui mai optimist scenariu, două porţii zilnice în plus de fructe şi legume ar putea preveni 2,6% dintre cazurile de cancer la bărbaţi şi numai 2,3% la femei, este concluzia studiului.

Legumele, care sunt bogate în nutrienţi, sunt mai benefice decât fructele, arată aceeaşi cercetare, iar persoanele care consumă în mod frecvent băuturi alcoolice au cel mai mult de câştigat în urma consumului crescut de fructe şi legume atunci când vine vorba despre protecţia împotriva formelor de cancer determinate de alcool şi tutun.

Profesorul Walter Willet, de la Universitatea Harvard, a subliniat într-un studiu paralel că unele substanţe conţinute de anumite fructe şi legume pot avea un efect protector destul de important. Lycopenul din roşii, de exemplu, ar reduce riscul de cancer la prostată, în timp ce substanţele conţinute de broccoli sunt considerate responsabile de stimularea unei gene care protejează împotriva cancerului intestinal.

Fructele şi legumele au, de asemenea, proprietatea de a proteja organismul împotriva afecţiunilor cardiovasculare, considerate responsabile pentru cele mai multe decese la nivel mondial.

Dieta salvează vieţi Însă, în timp ce legăturile dintre dietă şi cancer continuă să rămână incerte, obezitatea este conisiderată drept cel mai mare factor de risc.

Fructele şi legumele pot fi benefice doar prin aportul scăzut de calorii pe care îl aduc organismului, spun specialiştii în nutriţie. Super-alimentele  care sunt recomandate pentru dieta zilnică sunt :

  • Ardeii roşii şi portocalii. Sunt o sursă excelentă de vitamina C. O jumătate de ardei roşu furnizează întreaga cantitate de vitamina C de care are nevoie un adult în fiecare zi. Conţin, de asemenea, antioxidanţi şi betacaroten, care protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi şi pielea de radiaţiile ultraviolete. În plus, au şi rolul de a încetini procesul de îmbătrânire, ajutând la prevenirea bolilor asociate înaintării în vârstă.
  • Căpşunele. Pe lângă vitamina C şi antioxidanţi, căpşunele conţin şi acid elagic, despre care studiile au arătat că inhibă dezvoltarea cancerului.
  • Morcovii. Sunt o bogată sursă de betacaroten care, odată ajuns în organism, se transformă în vitamina A, care contribuie la sănătatea tegumentului şi la întărirea sistemului imunitar.
  • Roşiile. Aceste legume capătă culoarea roşie datorită lycopenului. Studiile au corelat anterior consumul de roşii, gătite sau în conservă, cu riscul redus de cancer la prostată.
  • Ceapa. Conţine compuşi de allium şi este bogată în quercetină, un antioxidant puternic. Despre ambii compuşi se consideră că au atât capacitatea de a reduce riscul de cancer, cât şi de a îmbunătăţi circulaţia arterială.
  • Usturoiul. Bogat în sulfură de alil, care, îi dă şi mirosul înţepător, usturoiul este folosit din timpuri străvechi pe post de medicament natural, deoarece previne deteriorarea celulelor.
  • Afinele. Conţin cantităţi importante de vitamina C şi sunt o bogată sursă de anthocyanină, un antioxidant despre care specialiştii spun că are rolul de a spori rezistenţa sistemului imunitar, păstrând, totodată inima şi pielea sănătoase.. 

Ne puteți urmări și pe Google News