Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretul de promulgare a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara la 13 iulie 2009, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
"Suntem singura ţară care a rămas consecventă pe Nabucco şi avem acordul la ratificare în Parlament şi am rămas ultima ţară dintre semnatarii acordului care nu a ratificat acest acord. Cred că avem o dificultate politică deja la nivel european. Nu în ultimul rând, garanţia pentru Ford. Este legea în Parlament. Ford la Craiova trebuie să înceapă producţia sau pregătirea păentru producţia unui nou model. Faptul că nu dăm drumul la garanţie dă peste cap programul de pregătire pentru intrare în fabricaţie", spunea Traian Băsescu, luni, după consultările de la Cotroceni cu partidele politice.
Mircea Geoană afirma ulterior, într-o postare pe blogul personal, că acordul pentru proiectul Nabucco a fost ratificat săptămâna trecută de Senat, Cameră decizională, menţionând că face precizarea "pentru corecta informare a şefului statului", arată Mediafax.
Proiectul, dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, vizează construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care urmează să transporte gaze naturale de la producătorii din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu către consumatorii din Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Fiind principala componentă a Coridorului Sudic de transport al hidrocarburilor către Europa, proiectul a apărut din necesitatea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale şi a eliminării riscului la adresa securităţii aprovizionării cu hidrocarburi de la un singur furnizor - Federaţia Rusă, se arată în expunerea de motive a acordului, informează Mediafax.
În luna iulie a anului trecut, premierul Emil Boc şi prim-miniştrii din Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat un acord prin care au convenit detaliile legate de tranzit şi taxe ale Nabucco, pentru a sublinia sprijinul politic de care beneficiază proiectul şi pentru a creşte încrederea părţilor interesate - investitori, furnizori, traderi - în proiect, arată aceeaşi sursă.