Din operele lui Emil Cioran și Alexandru Paleologu se face hârtie igenică. România acum 26 de ani
- Claudiu Vitanos
- 22 iunie 2018, 01:34
Printr-o dispoziție de livrare, editura Humanitas a trimis fabricii de hârtie Bușteni 20 de tone de cărți, apărute sub egida sa, în 1991.
Reporterii „Evenimentului zilei” au mers la fabrica din Bușteni, pe 1 octombrie 1992, în urma unei sesizări adresată ziarului, din care reieșea că lui Cioran și Paleologu li se pregătește ceva. Mai precis volumelor care purtau semnătura celor doi iluștri cărturari.
Ajunși la fața locului, ziariștii constată că apelul inițial se confirmă, ba chiar realitatea îl și completează. În sensul că armata gânditorilor, supusă fără milă decimării, e mult mai numeroasă. Sunt date ca exemple, în plus, nume precum Virgil Ierunca, Grigore Gafencu sau Constantin Argetoianu.
Contribuția lor la facerea lumii e însă, în mod neașteptat, înțeleasă chiar de o bună parte din muncitorii fabricii. Dându-și seama de simboluri, salvează în ultimul moment din ghearele morții nestematele cuvintelor, pentru a le duce acasă, copiilor lor, cărora să le asigure mai mult decât educația. Chiar modele de viață.
Să vezi cărți ucise, nu e o noutate. Au făcut-o alții, în diverse țări, sub felurite pretexte, regimuri, doctrine. Dar în economia de piață, și democratică pe deasupra, ce se mai poate explica?
Întrebat pe acest subiect, directorul din acea vreme al fabricii din Bușteni răspunde senin, neștiind pur și simplu că intelectualității române i se vor transforma întrebările și trăirile în suluri care vor șterge omenirea de păcate.
Ce mai descoperă investigatorii de presă e prețul pe kilogram al lui Cioran, 15 lei, transformat în maculatură.
Surpriza vine la final. De-a dreptul îngrozitoare. Cărțile fuseseră date la casat nu după ce trecuseră prin generații de mâini. Foile nici n-au fost botezate de cititori, abia ieșite de sub tipar cu numai un an înainte, în 1991. Ucise deci înainte de-a se naște. Șocant, într-o țară care abia scăpase de sub cenzura comunistă. Se născuse cumva un alt tip de selecție? Cine are succes pe raftul librăriilor, scapă. Cine nu, la topit...