Ministrul Sănătății, anunț important pentru pacienți și medici

Ministrul Sănătății, anunț important pentru pacienți și medici

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seara că spitalele sunt obligate să asigure medicaţia necesară pacienţilor, iar în situaţia în care pacienţii cumpără medicamente în perioada în care sunt internaţi, pot să primească de la casieria spitalului contravaloarea medicamentelor şi materialelor.

Ministrul Sănătății a spus că a aflat cu surprindere despre faptul că pacienţii nu ştiu că, pe perioada internării, nu trebuie să-şi cumpere nimic. ”Pe parcursul internării, spitalul trebuie să asigure toată medicaţia necesară pacientului Dacă spitalul nu dispune, poate din motive de aprovizionare, pacientul poate să-şi cumpere, iar cu factura şi cu chitanţa, face o cerere şi merge la casieria spitalului pentru a-şi încasa contravaloarea. Bineînţeles, după ce aprobă directorul financiar verificând dacă, într-adevăr, pacientul a fost internat, chitanţa a fost eliberată pe perioada internării, iar materialele şi medicamentele i-au fost solicitate ca şi ajutor pentru a fi tratat. Există aceste prevederi în normele la contractul cadru", a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătății a mai spus că vrea ca pacienţii să fie informaţi şi o măsură în acest sens va fi publicarea, vineri, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, catalogul dispozitivelor medicale, iar  peste puţin timp va lansa catalogul preţurilor dispozitivelor medicale.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

”Trebuie să şi reparăm moral ceva”

 

În legătură cu creșterile salariale în sistemul sanitar, Pintea adeclarat că ar vrea să nu mai audă de bani daţi de pacienţi personalului medical. "Eu sper că odată cu majorarea salarială de la 1 martie aceste lucruri să se schimbe şi să nu mai auzim despre aceste lucruri. Nu cred că se vor schimba toate de la bun început, cred că lucrurile vor fi pe parcurs rezolvate. Creşterea salariilor e un pas important pentru că, până la urmă, hai să spunem că e o reparaţie faţă de cei care au lucrat atât de mult timp pe foarte puţini bani.

 

Majorări salariale au fost în ultimii doi ani, trei majorări succesive, dar înainte de asta, o asistentă medicală care lucra la patul bolnavului în Terapie Intensivă avea un salariu de 1.800 de lei net, până acum doi ani. Au fost majorări succesive acum, de la 1 martie vor fi şi alte majorări, până la urmă trebuie să şi reparăm moral ceva. Pentru că tot timpul avem pretenţie de la aceşti oameni care lucrează în sistemul medical, negândindu-ne că sunt şi ei oameni, au copii, au casă, au rate", a mai spus Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că se aşteaptă ca în urma majorărilor salariale şi a investiţiilor în aparatură medicală să se întoarcă în ţară şi o parte din medicii plecaţi în străinătate în ultimii ani.