Despărţirea de COMUNISM, cu BULDOZERUL. GUVERNUL decide soarta celei mai înalte clădiri din Varşovia

Despărţirea de COMUNISM, cu BULDOZERUL. GUVERNUL decide soarta celei mai înalte clădiri din Varşovia

Doi membri ai guvernului polonez susţin ideea de a dărâma cea mai mare clădire din Varşovia, un simbol al dominaţiei sovietice

“Susţin ideea de a face să dispară din centrul Varşoviei acest vestigiu al dominaţiei comuniste”, a declarat miercuri vicepremierul Mateusz Morawiecki, responsabil în cadrul guvernului de portofoliile economic şi financiar, conform Agerpres, care citează AFP.

“Visez la asta de 40 de ani”, a adăugat vicepremierul, fiul unui opozant radical al regimului communist, cu ocazia prezentării bilanţului primilor săi doi ani de mandate.

Palatul Culturii, înalt de 237 de metri, a fost construit de dictatorul sovietic Stalin, în urmă cu 62 de ani în mijlocul celei mai mari pieţe din Europa. Clădirea are 3.000 de săli care găzduiesc muzee, teatre, săli de cinema şi de spectacol, o piscină, facultăţi, sedii de diverse instituţii şi birouri.

Marţi, Piotr Glinski, vicepremier responsabil de domeniul culturii, a declarat că nu are nimic împotriva distrugerii acestei clădiri, construite după modelul clădirilor staliniste de la Moscova. Palatul Culturii s-a născut din dorinţa lui Stalin de a egala zgârie-norii din Manhattan.

Inaugurată în iulie 1955, în mijlocul unui oraş în ruine, construcţia are 42 de etaje, care simbolizau prietenia dintre ţările socialiste.

După căderea comunismului, mai multe ipoteze despre viitorul clădirii au apărut în spaţiul public, până în 2007, când  Palatul Culturii a fost clasat monument istoric.

 

Ne puteți urmări și pe Google News