MOTIVUL pentru care procurorii Țuluș, Moraru-Iorga și Marin de la DNA au REFUZAT să fie testați cu detectorul de minciuni
- Simona Ionescu
- 14 iulie 2017, 12:19
După ce s-a dispus de către șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, revocarea din funcție a celor trei procurori, Doru Țuluș, Mihaela Moraru-Iorga și Marin Nicolae, nimic nu s-a mai aflat de stadiul anchetei deschisă la CSM.
Reamintim că Inspecţia Judiciară a fost sesizată de cei trei magistraţi, care au susținut că procurorul şef al DNA se implică în anchete şi că face presiuni, exemplul dat fiind dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor dintr-o şedinţa a DNA, în cadrul căruia li s-a cerut efectuarea testului cu detectorul de minciuni (poligraf). În sesizarea lor adresată Inspectorului șef al CSM la sfârșitul lunii iunie, cei trei procurori pun accentul pe această măsură dispusă de Laura Codruța Kovesi, considerând-o abuzivă și umilitoare.
”Modul în care a fost efectuată ancheta (n.r. ancheta internă dispusă de L.C.Kovesi) și supunerea unei testări poligraf pentru o infracțiune imaginară este de natură a aduce atingere onoarei, probității și prestigiului justiției (art. 99 art. A din Legea 303/2004). Prin emiterea de către Direcția Națională Antecorupție a unui comunicat privind înregistrarea acestui dosar penal faptele au ajuns la cunoștința publicului, fiind îndeplinite astfel condițiile prevăzute în art.99 lit.a din Legea 303/2004. Consecința directă o constituie decredibilizarea procurorilor secției, a instituției și a justiției în general.”, se arată în sesizarea procurorilor Țuluș, Moraru-Iorga și Marin.
Cei trei magistrați arată că au refuzat să se supună testului poligraf în cadrul anchetei interne, considerând procedura umilitoare, în condiţiile în care n-ar fi avut calitatea de suspect şi de martor la data la care li s-a cerut să facă testul. Ei susțin că s-a decis de la început, de către șefa DNA și colaboratorii săi, că ”sunt infractori și că trebuie pedepsiți”, iar în sesizarea adresată Inspectorului șef al CSM consemnează:
”Toate aceste afirmații făcute în condițiile în care nici măcar nu s-a stabilit existența unei infracțiuni denotă pe de o parte reaua credință în efectuarea anchetei, iar pe de altă parte imixtiunea procurorului șef în activitatea procurorului de caz. (…) Nu există nicio garanție că în viitor, un alt procuror sau un alt judecător nu va fi pus în situația de a fi testat poligraf pentru o faptă imaginară. Nu există nicio garanție că, în această modalitate, demnitatea magistratului nu va fi lezată ori de câte ori cineva va fi supărat, va dori să îl discrediteze sau să îl îndepărteze dintr-o anumită funcție”.
Reamintim că ancheta internă de la DNA a fost dispusă după ce, în data de 18 iunie, postul România Tv a dat publicităţii o serie de înregistrări audio atribuite Laurei Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar cere procurorului Uncheşelu să "decapeze instituţional" în dosarul "cu casele" pentru a ajunge la "domnu' premier". Din înregistrare nu se poate deduce despre ce premier ar fi vorba, însă referirea la o întâlnire a procurorilor DNA de la Grădiștea, din primăvara acestui an, indică că referirea era la adresa premierului Grindeanu. DNA a susţinut că înregistrările sunt trucate.
Cele mai mari dosare de corupție din DNA au fost făcute de procurorul dat afară
Toți jurnaliștii acreditați pe lângă DNA lăudau activitatea procurorilor sectiei a II-a, în mod special pe cea a șefului ei, Doru Țuluș. Dosarele cu cele mai grele nume din sfera Puterii, dar nu numai, au fost coordonate de acest procuror. O simplă trecere în revistă a câtorva mari anchete de corupție arată fie că în acest moment DNA a rămas fără un mare specialist în lupta anti-corupție, fie având în vedere ”calitățile” sale de ”infractor”, descoperite acum de Laura Codruța Kovesi, DNA are o mare problemă.
- Pe în 2 octombrie 2008, procurorul Tuluş i-a trimis în judecată pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate
- A trimis în judecată Trofeul Calităţii şi Zambaccian, dosare în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv.
- Procurorul Ţuluş a semnat rechizitoriul dosarului Poşta Română în care Tudor Chiuariu a fost condamnat definitiv pentru corupţie.
- A fost şi cel care a confirmat rechizitoriul dosarului ICA-Dan Voiculescu, dosar în care fondatorul Partidului Conservator şi al Trustului Intact a fost condamnat cu închisoare