Puiul “nesimţit” jamaican. JERK CHICKEN, alternativa la sarmalele de Revelion
- Petre Ţache
- 1 ianuarie 2017, 20:04
Puiul pregatit dupa reţeta jamaicană este o explozie de arome, iar tehnica lor de grill (n.r. – numita tot “jerk”) este interesantă deoarece creează o crustă condimentată delicioasă, care menţine suculenţa cărnii. Ingredientul de bază, care pune emblema de originalitate jamaicană, este renumitul si temutul ardei iute în formă de bonetă de bucatar
Dar poate fi folosit şi alt ardei, cu condiţia să fie la fel de picant. Acest simpatic ardei iute, foarte mic de altfel, este de o iuţeală fantastică. Nu vă avântaţi să folosiţi doi-trei ardei ca aceştia, cum sfătuiesc reţetele originale, pentru ca e super-iute, avertizează specialiştii site-ului mondocucina.ro, care a publicat o variantă a acestei reţete. Unul singur va crea “incendiu” cu siguranţă, chiar şi fără seminţe. Marinata Jerk este un festival de arome, o explozie de picanterii şi de parfumuri exotice şi se potriveste cu orice fel de carne. Carnea de porc şi de pui se marineaza câteva ore, dar pentru peşte sau fructe de mare sunt necesare doar cateva minute.
Ingredientele unui festin incendiar
-un kg bucati de pui (piept, pulpe, aripi) sau cat doriti
Pentru marinata Jerk: -o jumatate de linguriţă pudra Allspice -o jumatate de linguriţă de pudra de usturoi -un sfert de linguriţă de scorţişoară -un sfert de linguriţă de nucsoara -o linguriţă de zahar brun -ghimbir cat o nucă -2 linguri de cimbru -2-3 căţei de usturoi -un sfert de linguriţă de piper Cayenne -o jumătate de linguriţă de piper negru măcinat -o linguriţă de sare -un ardei iute (Scotch bonnet pepper) fără sâmburi -o roşie mare tocata sau 2-3 mai mici -o ceapă tocată -un sfert de pahar de ulei de măsline -2 linguri de sos de soia -3 linguri de oţet alb -sucul de la două portocale mari şi zemoase -sucul de la o lime
Cum se face, potrivit mondocucina.ro
Iată cum arată modul de preparare prezentat pe site-ul mondocucina.ro:
“Ardeiul iute se spala, se taie capacul si apoi se scot semintele. Il puneti in blender si va spalati bine pe maini. Adaugati in blender toate ingredientele si mixati 20 de secunde, pana obtineti o pasta omogena. Bucatile de pui se spala, se sterg si se aseaza intr-un vas incapator. Turnati marinata peste pui, amestecati, astfel incat sa fie acoperita fiecare bucata. Acoperiti vasul cu folie de plastic si lasati la marinat in frigider (n.r. - original se spune ca o noapte, dar cinci ore este de ajuns). Se scoate carnea, se lasa inca o ora la temperatura camerei si apoi se frige. Este ideal sa le frigeti la gratarul cu jar, dar merge si pe grill-ul din cuptor. Nu uitati sa puneti o tava sub grill, pentru ca se va scurge grasimea. Foarte important: grill-ul se face la o temperatura joasa (n.r. - cuptor la 160 de grade Celsius)! Carnea se lasa mult timp pe grill, se pensuleaza des cu marinata si astfel va iesi foarte frageda si va avea o crusta groasa, foarte picanta. Intoarceti carnea pe toate partile, sa se rumeasca frumos. De fiecare data, puneti un strat gros de marinata peste ea. Se scot pe un platou si se servesc fierbinti. Ca sa ramanem in atmosfera exotica, le-am servit cu orez basmati parfumat (la aburi), salsa picanta de kiwi si salata de cruditati. Este delicios, foarte picant si aromat. Carnea ramane suculenta si este foarte placut conplimentata de salsa dulce-racoritoare de kiwi”.