Bodog TAIE din EXPORTUL PARALEL! Va micșora profiturile companiilor care lasă pacienții români fără medicamente

Bodog TAIE din EXPORTUL PARALEL! Va micșora profiturile companiilor care lasă pacienții români fără medicamente

Ministrul Sănătății Florian Bodog a anunțat, joi, că va da un Ordin de Ministru care să oblige companiile să asigure cu prioritate necesarul de medicamente deficitare din România și abia apoi să se gândească la a face bani din export paralel.

Pentru că în România medicamentele sunt ieftine, exportul paralel sau comerțul intracomunitar, cum se numește în fapt, e în floare. Din acest motiv, mai multe companii au făcut afaceri profitabile vânzând la export medicamente care sunt prevăzute în programele naționale de sănătate. Rezultatul e că nu mai există stocuri din aceste medicamente în România și că bolnavii din țara noastră au mari probleme în a-și procura tratamentele la care au dreptul.  

La ședința publică de dezbatere a proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018, reprezentanții asociațiilor de pacienți i-au cerut ministrului Sănătății dr. Florian Bodog să interzică, pe modelul Slovaciei și Cehiei, exportul paralel de medicamentele deficitare.

Florian Bodog a anunțat că a găsit o soluție și că o va aplica rapid: va da un ordin de ministru prin care să oblige companiile să asigure întâi necesarul de medicamente deficitare pentru piața din România și abia apoi să se gândească la a face bani din comerț intracomunitar. Ba mai mult, Florian Bodog vrea ca toate companiile să raporteze la zi, în sistemul realizat cu STS, stocurile de medicamente, astfel încât să se poată vedea rapid dacă sunt sau nu probleme. Și e dispus să ia măsuri drastice pentru asta.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Nu știu dacă din punct de vedere tehnic putem să punem în această Hotărâre de Guvern această prevedere, însă ceea ce pot să vă spun este că, așa cum v-am spus și săptămâna trecută, noi am reanalizat Ordinul cu privire la asigurarea serviciului public și asta privește pe toată lumea. Deci, toate companiile vor fi obligate prin Ordin de Ministru să asigure necesarul public, deci cantitățile de medicamente pe piață prioritar și numai după aceea să facă alte activități comerciale cu medicamentele, asta este un aspect. Al doilea aspect este că începând cu data de 1 funcționează mecanismul de raportare a stocurilor prin STS la care foarte mulți, și trebuie s-o spun cu foarte mare dezamăgire, sunt foarte mulți care încă nu au aderat, însă am să-i oblig, pentru că voi stabili sancțiuni pentru cei care nu raportează mergțnd până la ridicarea autorizațiilor și atunci cred că rezolvăm această problemă”, a spus Florian Bodog.

Reprezentanții pacienților l-au întrebat pe ministru de ce nu interzice din start exportul paralel sau de ce nu introduce sancțiuni financiare uriașe ca să descurajeze asta.

Florian Bodog a răspuns că „dacă eu interzic acum exportul paralel pot să intru în procedură de infringement cu Comisia Europeană și nu ne dorim lucrul ăsta, ci practic, noi am avut discuții cu reprezentanții asociațiilor producătorilor de medicamente, am avut discuții cu asociațiile distribuitorilor de medicamente, am avut discuții cu asociațiile farmaciștilor, și căutăm soluții. Știți că mai avem un subiect sensibil, cel cu reducerea prețului la medicamente. Ați văzut, noi am scos o reglementare abruptă care să întrerupă aprovizionarea cu medicamente, suntem în plin proces de a finaliza toate aceste prevederi legale în așa fel încât să nu producem distorsiuni în piață”.